Punt dat je Noord-Korea 'niets meer kunt maken' alwéér stapje dichterbij
Opnieuw vliegt een Noord-Koreaanse raket hoger en verder dan ooit tevoren. Het klinkt - na ruim twintig rakettesten in 2017 - als een bekend verhaal. Deskundigen betwijfelen nog steeds of het regime met kernkoppen Amerikaanse steden in as kan leggen. "Maar bij elke test komen ze weer een stapje dichterbij", zegt Sico van der Meer.
De massavernietigingswapen- en Noord-Koreakenner van Clingendael denkt dat Pyongyang inmiddels een "behoorlijk stuk" van de VS kan raken. De grote vraag is of het land succesvol kernkoppen op de raketten kan monteren. Dit is een ingewikkelde techniek waarbij de nucleaire lading moet worden verkleind. Er is nog steeds geen bewijs dat het hun wetenschappers is gelukt.
Maar de Noord-Koreaanse staatsomroep claimt - natuurlijk - van wel. Met de succesvolle test van de Hwasong-15-raket is het land nu een nucleaire macht, zegt leider Kim Jong-un. "Een nucleaire staat zijn ze al tien jaar, dus dat herhalen ze eigenlijk nog maar een keer", zegt correspondent Marieke de Vries.
Het is dezelfde boodschap, maar met een sterkere onderbouwing. Van der Meer is onder de indruk van de nieuwste raketlancering. Het moment komt volgens hem in zicht dat het communistische regime de dreigementen waar kan maken. "Dat het zegt tegen de VS: raak ons aan en we nemen een paar Amerikaanse steden mee. Zodra dat het geval is, kun je ze eigenlijk niets meer maken", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.
Militair ingrijpen leidt onherroepelijk tot een bloedige oorlog. Er is nog ruimte voor extra sancties, maar zolang de voornaamste handelspartners, Rusland en China, zaken blijven doen met Kim, zal dat net als de afgelopen decennia waarschijnlijk weinig opleveren.
De provocatie komt bovendien op een moment dat China weer in gesprek was met het buurland. Peking is de belangrijkste bondgenoot en stuurde vorige week een hoge afgevaardigde naar Pyongyang. "Maar de hoop op een opening is nu met de grond gelijk gemaakt", zegt De Vries.
Het is nu afwachten hoe Trump reageert. Gisteravond zei hij dat "het een situatie is die we aankunnen". De Amerikaanse president zette Noord-Korea vorige week op de lijst van staten die terrorisme ondersteunen. Eerder dreigde hij met fire and fury richting het regime. Kim Jong-un noemde hij little rocket man.
De nieuwste rakettest is volgens de Oost-Azië-correspondent onderdeel van de bekende spierballentaalwedloop tussen de VS en Noord-Korea. "Noord Korea voelt zich zo geprovoceerd, misschien door de woorden van Trump, dat het aan de wereld wil laten zien wat het in huis heeft."
De Amerikaanse minister Mattis van Defensie benadrukt dat potentieel elk land ter wereld geraakt kan worden. Waarschijnlijk om indirect aan te dringen op een internationale aanpak van het probleem, zoals meer sancties opleggen. "Hij wil natuurlijk iedereen erbij betrekken", zegt De Vries
Praten om escalatie te voorkomen is volgens Van der Meer inmiddels het hoogst haalbare. Het regime in Pyongyang zegt dat de rest van de wereld niets te vrezen heeft - zolang ze het land met rust laten. "We zijn een verantwoordelijke nucleaire kernmacht", las de staatsomroeper voor op tv.
Onder het regime van Kim zijn zeker tachtig rakettesten uitgevoerd. Het lijkt een kwestie van tijd voor de volgende.