ANP/bewerking NOS

Goedemorgen! Vanavond wordt in Hilversum bekendgemaakt wie de Zilveren Camera krijgt, en prinses Beatrix viert in het Paleis op de Dam haar tachtigste verjaardag.

Het is vrij rustig. Er zijn veel wolken en lokaal valt een winterse bui. Het wordt vanmiddag 3 tot 5 graden, al blijft het in het noorden wat kouder.

Weerplaza

Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• Afgelopen woensdag vierde prinses Beatrix haar tachtigste verjaardag. Vandaag ontvangt ze gasten in het Paleis op de Dam voor een besloten feestje.

• In Museum Hilversum wordt bekendgemaakt wie de Zilveren Camera wint, de belangrijkste prijs voor fotografen.

• Luikt het Marianne Vos de wereldtitel veldrijden terug te pakken? Om 15.00 uur klinkt het startschot voor de WK veldrijden voor vrouwen. Volg de wedstrijd live op NOS.nl en NPO 1.

Wat heb je gemist?

Nederlandse veteranen gaan de drug mdma testen als medicijn tegen trauma's, meldt de Volkskrant. Het middel, dat ook de werkzame stof in xtc is, kan helpen bij de behandeling van een posttraumatische stressstoornis. De dosering is maximaal een derde van wat in de uitgaanswereld wordt gebruikt.

Ander nieuws uit de nacht:

• Twee Russische bemanningsleden van het internationaal ruimtestation ISS hebben een record gevestigd met hun ruimtewandeling, maar tijdens die wandeling hebben ze een antenne verkeerd afgesteld.

• De populaire Britse meidengroep uit de jaren 90, de Spice Girls, denkt na over "nieuwe mogelijkheden".

• De prominente islamoloog Tariq Ramadan is in staat van beschuldiging gesteld in twee verkrachtingszaken.

En dan nog dit:

In Zuid-Korea is een run ontstaan op kaartjes voor de twee optredens van een Noord-Koreaans orkest. Voor de ruim duizend beschikbare kaarten voor de concerten van het Samiyon Orkest hebben zich bijna 150.000 belangstellenden gemeld, zegt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Een andere Noord-Koreaans danscollectief EPA

Fijne dag!

STER reclame