Reddingswerkers maken zich klaar om de mijnwerkers te gaan redden
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Afrikaanse mijnwerkers uit goudmijn gered

Alle 955 mijnwerkers die sinds woensdagavond vastzaten in een goudmijn in Zuid-Afrika zijn gered. De reddingsoperatie kon snel worden afgerond nadat de elektriciteit op het terrein weer was hersteld.

De mijnwerkers kwamen woensdag vast te zitten in de Beatrixmijn van Sibanye-Stillwater, nadat een storm had geleid tot stroomuitval. Er was volgens het bedrijf genoeg water en voedsel, waardoor de medewerkers niet in levensgevaar zijn geweest. Bij de mijn stonden veel ambulances klaar om de geredde mijnwerkers op te vangen.

De Beatrixmijn ligt in Welkom, zo'n 240 kilometer ten zuidwesten van Johannesburg. Er wordt tot ongeveer 2200 meter onder de grond goud gedolven.

Een van de geredde mijnwerkers uit de Beatrixmijn

Zuid-Afrika heeft een grote mijnbouwsector en geldt als een van de grootste producenten van goud. Ook wordt er veel platina en steenkool gedolven. Meer dan 100.000 Zuid-Afrikanen zijn werkzaam in de mijnbouw.

Er is veel te doen over de arbeidsomstandigheden en lage lonen in de sector. Vorig jaar kwamen meer dan tachtig mijnbouwers om het leven tijdens hun werk. De vakbonden, die zich de afgelopen dagen zorgen maakten dat de omstandigheden in de Beatrixmijn slechter waren dan het mijnbouwbedrijf deed voorkomen, staken regelmatig voor hogere lonen en betere werkomstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl