Tegen de duizend mijnwerkers vast in Zuid-Afrikaanse goudmijn
In een Zuid-Afrikaanse goudmijn zitten rond de 900 mijnwerkers opgesloten. Naar schatting 950 mijnwerkers kwamen woensdagavond vast te zitten, nadat een storm had geleid tot stroomuitval. De mijn is tussen de 500 en 2200 meter diep.
Iets meer dan 60 mensen zijn naar verluidt gered uit de Beatrixmijn van Sibanye Stillwater. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de nog opgesloten mijnwerkers veilig zijn en beschikken over voedsel en water. Een deel van de stroomvoorziening is hersteld, maar er is nog niet genoeg energie om iedereen naar boven te halen.
De Zuid-Afrikaanse mijnwerkersvakbond Amcu is er niet gerust op. In een verklaring die circuleert in Zuid-Afrikaanse media hekelt de vakbond de trage reactie van Sibanye Stillwater en het ontbreken van een rampenplan voor dit soort situaties.
Volgens de mijnwerkersbond hoopt Sibanye nu op een stroomaggregaat van concurrent Harmony, maar is het nog maar de vraag of dat aggregaat beschikbaar komt. "Het is onacceptabel dat zij zelf geen back-upplan hebben." Intussen maakt de vakbond zich het meest zorgen over mijnwerkers die suikerziekte hebben of verstoken zijn van medicijnen.
In Zuid-Afrika wordt onder meer goud, platina en steenkool gedolven door meer dan 100.000 mijnwerkers. Bijna jaarlijks wordt er gestaakt vanwege de slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen.
Berucht is de mijnstaking van Marikana in 2012. Bij gevechten tussen mijnwerkers, de vakbond en beveiligingsmensen van mijnbedrijf Lonmin kwamen tien mensen om het leven. Toen de politie later een einde wilde maken aan de protesten, werden er voor het oog van de wereld 34 mijnwerkers doodgeschoten.