Riah Phiyega op een persconferentie in 2014 over de criminaliteitscijfers in Zuid-Afrika
NOS Nieuws

Hoogste politiechef Zuid-Afrika geschorst

De hoogste Zuid-Afrikaanse politiecommandant, Riah Phiyega, is met onmiddellijke ingang geschorst. President Zuma heeft daartoe besloten in afwachting van het oordeel van een onderzoekscommissie over haar functioneren.

Phiyega en andere leiders van de politie liggen al tijden onder vuur vanwege de gebeurtenissen bij de Marikana-platinamijn in augustus 2012. Daar greep de politie hard in tijdens een staking. Er kwamen 34 mijnwerkers om het leven.

Er loopt al tijden een onderzoek naar de gebeurtenissen. De onderzoekscommissie klaagde twee jaar geleden over tegenwerking en liegen van de kant van de politie. Er werden vervalste documenten gevonden, terwijl de politie andere stukken achterhield en valse verklaringen aflegde over het politieoptreden bij Marikana.

Gelyncht

De politie heeft altijd gezegd dat agenten destijds bij de stakingsactie werden bedreigd door mijnwerkers met kapmessen en speren. Uit zelfverdediging zou het vuur op de actievoerders zijn geopend. Een paar dagen voor het bloedbad hadden mijnwerkers twee agenten gelyncht.

Het doodschieten van 34 mensen was het bloedigste politieoptreden sinds het eind van de apartheid. Het leidde tot veel kritiek op niet alleen de politie, maar ook de leiding van de platinamijn, de vakbonden, het ANC en president Zuma zelf.

Misdragingen

In een korte verklaring namens de president staat dat Phiyega is geschorst in afwachting van het oordeel van de onderzoekscommissie over misdragingen en over haar kwaliteiten als hoogste baas van de politie.

Zuma had Riah Phiyega in juni 2012 benoemd. Ze is de eerste vrouwelijke politiechef in Zuid-Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl