NOS NieuwsAangepast

Politie ZA beschiet mijnwerkers

De Zuid-Afrikaanse oproerpolitie heeft geschoten op demonstrerende mijnwerkers. Een deel van de stakers was gewapend met onder meer kapmessen en speren.

De mijnwerkers zouden ook op elkaar en de politie hebben geschoten. Zuid-Afrikaanse media melden dat er achttien doden zijn gevallen, mogelijk zijn het er meer.

Bedroefd

President Jacob Zuma veroordeelt het geweld en is "gealarmeerd en diep bedroefd", zegt hij in een verklaring. "We roepen de arbeidersbeweging op mee te werken met de autoriteiten voor het nog meer uit de hand loopt. Ik heb de politie de opdracht gegeven er alles aan te doen om de situatie onder controle te krijgen en de daders aan te pakken."

Regeringspartij ANC en de oppositiepartij Democratic Alliance willen een onderzoek naar de gebeurtenissen.

Beelden

Op beelden van persbureau Reuters is te zien hoe agenten op een groep stakers schieten, die daarna op de grond vallen en roerloos blijven liggen. Bij de Marikana-mijn, zo'n honderd kilometer ten noordwesten van Johannesburg, zijn al zes dagen gewelddadige stakingen en botsingen met de politie. Eerder deze week kwamen negen mensen om tijdens gevechten.

De gevechten waren bij de Marikana-mijn van het bedrijf Lonmin, waar platina gewonnen wordt. De mijn staat centraal in een conflict tussen de leden van twee vakbonden. De Nationale Unie van Mijnwerkers ligt in de clinch met de nieuwe en militantere Vereniging van Mijnwerkers en Bouw Unie. Laatstgenoemde beschuldigt de eerste ervan heimelijk samen te spannen met werkgevers.

D-Day

Een woordvoerder van de politie noemde vandaag "D-Day". Hij wees erop dat de samenkomst illegaal was.

De politie gebruikte eerst traangas en daarna een waterkanon om de stakers uiteen te drijven. Toen de mijnwerkers niet reageerden op het bevel om de wapens neer te leggen, opende de politie het vuur.

Twaalf procent van alle platina ter wereld komt uit de mijn bij Marikana. Door de onrust heeft eigenaar Lonmin deze week de productie in al zijn Zuid-Afrikaanse mijnen moeten stilleggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl