Toch 'gewoon' brons voor Boer: maakt voor mij geen verschil

Margot Boer verliet vier jaar geleden de Olympische Spelen van Sotsji met twee fraaie bronzen schaatsmedailles in haar koffers. De afgelopen maanden had er echter alle schijn van dat die van de 500 meter opgewaardeerd ging worden, omdat de Russin Olga Fatkoelina haar zilveren plak moest inleveren vanwege het overtreden van de dopingregels. De zondaar kreeg ook een levenslange schorsing voor de Spelen aan haar broek.

Maar vandaag heeft het CAS, het hoogste rechtsorgaan in de sport, de straf voor de Russin weer teruggedraaid en gaat het hele feest voor Boer niet door. "Ik had hier wel rekening mee gehouden", reageert Boer. "Voor mij maakt het niet zo heel veel uit. Als ze de dopingregels geschonden heeft, moet ze er uitgehaald worden. Maar anders mag ze die zilveren medaille natuurlijk gewoon houden."

Feestje

Het brons dat zilver leek te worden, blijft nu toch brons. De voormalige topsprintster, die in 2016 afscheid nam van de wedstrijdsport, kan daar goed mee leven. "Ik heb op dat podium mogen staan. Dát was mijn droom, dát was het feestje. Als ik vierde of tweede was geweest, had het wel een groot verschil geweest. Maar nu maakt het niet zo veel uit."

Margot Boer (links) op het podium van de 500 meter in Sotsji met winnares Lee Sang-hwa en Olga Fatkoelina EPA

Ondertussen leeft ze ook mee met Fatkoelina, die bijna een tastbare herinnering aan de Spelen in haar vaderland was kwijtgeraakt. "Als zij onschuldig is, vind ik het heel sneu voor haar dat het zo gelopen is. Ze werd toch anders aangekeken door de hele schaatswereld. Ik ben niet zo van het oordelen. Er zijn heel veel mensen geweest die er verstand van hebben en er onderzoek naar hebben gedaan. Ze is onschuldig, dus ze is vrijgesproken. Zo gaat dat."

STER reclame