Olga Fatkoelina en Alexander Roemjantsev ANP

De schorsing van 28 Russische sporters, onder wie de schaatsers Olga Fatkoelina en Ivan Skobrev, is ongedaan gemaakt. Ze behouden ook de individuele medailles die ze in Sotsji hebben behaald.

Dat heeft het CAS, het hoogste rechtsorgaan in de sport, bepaald in een beroepszaak die 42 geschorste Russische sporters hadden aangespannen. Het IOC had de sporters voor het leven geschorst nadat hun namen naar voren kwamen tijdens het onderzoek naar een groot dopingschandaal tijdens de Spelen van Sotsji.

Het IOC zegt in een persbericht dat de uitspraak van het CAS bestudeerd zal worden, maar dat het niet betekent dat de betrokken sporters nu automatisch naar de Spelen mogen. Het IOC kijkt nog of het in hoger beroep gaat bij het Zwitserse hooggerechtshof.

Rusland is als land geschorst door het Internationaal Olympisch Comité, maar 169 Russen mogen onder neutrale vlag uitkomen op de Spelen van Pyeonchang.

Elf sporters wel geschorst

Van elf anderen, onder wie meervoudig medaillewinnaar in het bobsleeën Aleksandr Zoebkov, is een overtreding van de dopingregels wel aangetoond. Zij verliezen hun medailles van Sotsji en mogen de komende Spelen niet meedoen. Het IOC had hen uitgesloten voor alle komende Spelen, maar die straf heeft het CAS dus verminderd tot een Olympische cyclus.

Van drie biatleten is de zaak voorlopig aangehouden.

De sporters zouden deel hebben uitgemaakt van een Russisch dopingprogramma tijdens de Spelen van Sotsji. Het CAS zegt in de uitspraak dat het bewijs van het IOC tegen de Russische sporters niet in alle zaken even sterk was.

Het IOC schorste hen voor het leven, maar voor een deel van de sporters is de straf nu dus ongedaan gemaakt.

Geen zilveren medaille Margot Boer

Doordat Fatkoelina nu is vrijgesproken behoudt zij haar zilveren medaille die ze in Sotsji heeft behaald. Dat betekent dat Margot Boer toch niet het zilver krijgt, maar haar bronzen medaille houdt.

Een aantal andere Russische sporters zoals schaatsers Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov zijn door het IOC uitgesloten van de Spelen omdat zij in het verleden een dopingschorsing hebben gehad. Of deze uitspraak van het CAS ook voor hen gevolgen heeft, is nog onduidelijk.

Ingeleverde medailles

Rusland moest in eerste instantie tien medailles uit Sotsji inleveren: vier keer goud, vijf keer zilver en één keer brons. Op twee gouden medailles na (de viermans- en tweemansbob bij de mannen) krijgen alle medaillewinnaars hun plak nu terug.

STER reclame