De ingang van het gebouw van het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne
NOS SportAangepast

Ram: verrast door aantal opgeheven schorsingen Russische sporters

Herman Ram geeft toe dat hij enigszins verrast was door het nieuws dat het internationaal sporttribunaal CAS de schorsing van 28 Russische sporters door het Internationaal Olympisch Comitié heeft opgeheven. De directeur van de Dopingautoriteit vindt het aantal hoog. "Het IOC en het wereldantidopingbureau WADA zitten nu ongelukkig te wezen", zegt de Nederlandse dopingbestrijder.

Het IOC sloot 42 Russische atleten voor het leven uit van deelname aan de Olympische Spelen. In slechts elf gevallen hield het CAS de schorsing overeind. Drie zaken zijn nog in onderzoek. "Dat 28 atleten nu in het gelijk worden gesteld, is een hoog aantal", aldus Ram.

Geen automatische deelname aan OS Pyeongchang

Ram wijst erop, net als het IOC, dat het besluit van het CAS niet betekent dat de betrokken sporters nu automatisch aan de Olympische Spelen kunnen deelnemen. "Het IOC nodigt, als organisator, nu eenmaal bonden en atleten uit. Deze zaak ging louter over de vraag of een levenslange schorsing van de Spelen terecht was", legt Ram uit.

"Ik neem aan dat de Russen de nog actieve sporters uit die groep van 28 alsnog zullen aanmelden voor de Spelen van Pyeongchang", zegt de directeur van de Dopingautoriteit. "Deze zaak is nog lang niet afgelopen."

Formeel juist, gevoel zegt wat anders

Ook hoogleraar sportrecht Marjan Olfers denkt dat de zaak nog een staartje krijgt. "Het CAS gaat niet over deelname aan de Spelen, maar het voelt wel alsof er iets gedaan moet worden met de schorsingen die nu van tafel zijn. De echte toppers willen deelnemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl