Grigory Rodtsjenkov in 2007
NOS SportAangepast

Klokkenluider Rodtsjenkov: uitspraak CAS is vrijbrief voor valsspelen

De Russische klokkenluider Grigori Rodtsjenkov noemt de uitspraak van het het CAS een vrijkaart voor valsspelen. "Het is een teleurstellende uitspraak. Het betekent een kleine straf voor sommige atleten maar een complete vrijkaart voor de meesten."

Dat zegt Rodtsjenkov in een verklaring van zijn advocaat. Door zijn verklaringen kwam het Russisch dopingcomplot in Sotsji aan het licht.

De klokkenluider heeft volgens zijn advocaat Jim Walden alle medewerking verleend aan het sporttribunaal dat het hoger beroep van 42 Russische sporters behandelde.

Valsspelen

Van 28 sporters is de levenslange uitsluiting van de Spelen door het CAS ongedaan gemaakt. Ook het nietig verklaren van de medailles die ze in Sotsji hebben behaald, is door het sporttribunaal teruggedraaid. Elf atleten verliezen hun medaille van Sotsji en mogen alleen de komende Winterspelen niet meedoen. Van drie biatleten is de zaak aangehouden.

"De beslissing van het CAS is een aanmoediging voor valsspelers, maakt het moeilijker voor schone atleten om te winnen en is winst voor het corrupte Russische dopingsysteem en voor Poetin in het bijzonder", aldus Rodtsjenkov.

Poetin opgelucht over uitspraak CAS

Opluchting

De Russische minister van sport Pavel Kolobkov toont zich opgelucht tegenover journalisten: "We zijn blij dat er eindelijk gerechtigheid is." Hij voegde eraan toe dat de beslissing van het CAS bewijst dat de beschuldigde sporters altijd schoon zijn geweest. "

Ook zei hij te hopen dat de sporters alsnog worden uitgenodigd voor de Winterspelen. Het IOC heeft in een verklaring gesteld dat de uitspraak niet betekent dat de 28 sporters automatisch mogen deelnemen in Zuid-Korea. Die Spelen beginnen 9 februari.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl