Wijnoogst Bordeaux bijna de helft minder, slechtste sinds 1945
De Franse bordeaux-oogst was vorig jaar 40 procent lager dan in 2016. Sommige chateaus verloren 90 procent van hun gewassen. Het was de slechtste oogst sinds 1945.
Het wijnberaad van Bordeaux, Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux, wijt de slechte wijnproductie aan een flink koude aprilmaand. Veel wijnranken die door warm weer in maart al scheuten en knoppen lieten zien, vroren kapot door twee ochtenden met vorst eind april.
Nederlandse appelboeren hadden hetzelfde probleem. Maar waar een magere oogst de prijs van appels opdreef, verwachten de wijnboeren geen hogere prijzen.
"Wijn is een mondiale markt", zegt een woordvoerder van het wijnberaad. "Als wij onze prijzen te veel verhogen, verliezen we marktaandeel aan Chili en Argentinië. Daarvan zouden we veel langer last hebben dan van een slechte oogst."
300 miljoen flessen minder
Het wijnberaad verwacht een totale bordeaux-oogst van 3,5 miljoen hectoliter. Dat zijn zo'n 466 miljoen flessen wijn: een slordige 300 miljoen flessen minder dan in 2016. De officiële cijfers worden in de loop van deze maand bekendgemaakt. Ook wijnboeren in de rest van Frankrijk en Europa hadden volgens het wijnberaad te maken met tegenslag.
Overigens is het voor de wijnhuizen in de buurt van Bordeaux makkelijker om te weinig te produceren, dan te veel. Om de kwaliteit en de prijs van de bordeaux te bewaken, gelden er voor boeren in de streek sinds 1920 restricties in het aantal gewassen dat er mag worden verbouwd.