Telers openen hun deuren ondanks slechte appeloogst
Telers waren er al bang voor, maar nu er volop wordt geoogst is het duidelijk: er hangen dit jaar fors minder appels aan de bomen. Naar schatting wordt het de slechtste oogst in tien jaar tijd. Telers verwachten ongeveer 234 miljoen kilo appels te plukken; dat is zo'n 100 miljoen kilo minder dan voorgaande jaren.
Vooral in Zuid-Limburg en Zeeland is de oogst bijzonder slecht. Veel appelsoorten zijn in de winkel twintig tot dertig cent per kilo duurder.
Vandaag stellen 35 telers hun bedrijf open voor het publiek, maar de slechte oogst werpt een schaduw over de dag die als promotie bedoeld is voor de appel.
Oppervlaktewater
De fruittelers hebben veel last gehad van de late vorst in april. In het midden van het land hebben ze hun appels en peren tegen de vorst beschermd door in de koude nachten met water te sproeien, maar in Limburg is geen oppervlaktewater en in Zeeland hebben ze last van het zoute water.
Fruitteler Gilbert Petit heeft dit jaar slechts twintig procent van zijn normale oogst binnengehaald. "Ik heb per nacht zo'n 700.000 liter oppervlaktewater nodig en dat is er niet in het zuiden. Daarnaast kwam de vorst op het gevoeligste moment, toen de bomen in volle bloei stonden."
Een machine met warmtekanon mocht niet baten voor Petit. "Het warmtekanon gaat tot twee graden, maar die nacht vroor het vier graden." Volgens de Limburgse fruitteler is het onderdeel van het bedrijfsrisico. Maar het is nu het derde jaar op rij dat er problemen zijn met de oogst in zijn regio. "Veel bedrijven in mijn omgeving overwegen te stoppen."
Peren
Met de peren gaat het daarentegen een stuk beter. De oogst is ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Peren kunnen beter tegen de kou.
Veel fruittelers kunnen hiervan profiteren, zegt voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, Michiel Gerritsen. "De mislukte appeloogst kan een ramp zijn voor de ondernemers. Als een bedrijf maar vijf of tien procent van de normale oogst heeft, is het onmogelijk om rendement te halen. De peren brengen dan toch wat geld binnen."