anp

Appels worden flink duurder dit jaar vanwege de verwachte slechte oogst. Dat verwacht de brancheorganisatie van fruittelers NFO.

"De prijs zal fors omhoog gaan", zegt NFO-voorzitter Michiel Gerritsen. "Vooral omdat ook in andere Europese landen zoals België en Polen de oogst slecht is."

De organisatie rekent op een oogst die een derde minder is dan vorig jaar. Fruitmasters, één van de grootste Nederlandse handelaren in appels, is wat voorzichtiger. Dit bedrijf voorspelt een 10 tot 30 procent lagere oogst dit jaar. Voor peren, pruimen en kersen is de prognose even negatief.

Extreem slecht

Volgens Gerritsen is dit jaar extreem slecht voor fruittelers. "We hebben zeven keer nachtvorst gehad in april. Dat is echt uitzonderlijk."

"Sinds 1991 is de vorstschade niet zo groot geweest", zegt Leonard Kampschöer, commercieel directeur van Fruitmasters.

Verwachte slechte oogst zorgt voor dure appels

Vooral in Zeeland en Zuid-Limburg is de oogst slecht. Als er nachtvorst komt, besproeien telers in de rest van het land de bloesems met water. "Ze krijgen een soort ijsjasje aan, waardoor de bloem niet kapot vriest", legt Kampschöer uit. Voor de beregening is heel veel water nodig. In Zeeland en Limburg is er te weinig oppervlaktewater voorhanden bij de telers om de bomen bij vorst van water te voorzien.

Kampschöer vindt het te vroeg om voorspellingen over de prijzen van appels en ander fruit te doen. "Over een week of drie kunnen we beter inschatten wat de oogst dit jaar zal zijn."

STER reclame