Devin Nunes, de opsteller van het memo
NOS NieuwsAangepast

FBI heeft 'ernstige zorgen' over vrijgeven 'anti-Trump-memo'

De FBI heeft zorgen geuit over het plan om een geheim memo vrij te geven waaruit zou blijken dat de dienst vooringenomen is tegen president Trump. Het memo gaat over het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen. Mogelijk wil het Witte Huis later vandaag toestemming geven voor de publicatie.

Het vier pagina's lange memo is opgesteld door het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Devin Nunes, die ook voorzitter is van de inlichtingencommissie van het Huis. In het document zou staan dat het ministerie van Justitie zijn macht heeft misbruikt om een medewerker van Trumps campagneteam te bespioneren.

Volgens leden van het Huis staat in het memo dat die medewerker helemaal niet afgeluisterd had mogen worden, omdat het gebeurde op basis van het zogenaamde Trump-rapport, waarin wordt gesuggereerd dat er tijdens de verkiezingscampagne voortdurend contact was tussen medewerkers van Trump en de Russische regering. Hoeveel daarvan klopt, is nog altijd onbekend.

FBI-directeur Christopher Wray zegt dat hij bezorgd is over de juistheid van Nunes' document. De FBI heeft volgens hem slechts korte tijd gehad om het memo te bekijken, maar het bevat "grote lacunes die betrekking hebben op de juistheid ervan".

Het zal voor de FBI moeilijk zijn om weerwoord te bieden, omdat het om geheime informatie gaat. De dienst vreest dat de binnenlandse veiligheid in gevaar wordt gebracht met de vrijgave van geheime informatie.

Nunes noemt het "weinig verrassend dat de FBI en het ministerie bezwaar maken tegen het publiceren van gegevens waaruit het machtsmisbruik blijkt".

Ondermijnen

De Democraten zeggen dat het document is bedoeld om de FBI in verlegenheid te brengen en daarmee het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging bij de verkiezingen te ondermijnen. "Het is onvergeeflijk om politiek te bedrijven met topgeheime informatie", zegt de Democratische senator Feinstein.

De inlichtingencommissie van het Huis heeft al voor de vrijgave gestemd en wacht dus op toestemming. Een Democratisch lid van de commissie, Adam Schiff, zei vandaag dat de Republikeinen wijzigingen hebben aangebracht aan het memo en wil dat er opnieuw over de publicatie wordt gestemd. Volgens Schiff is er geen toestemming om deze versie vrij te geven.

Donald Trump heeft publiekelijk nog niets gezegd over het memo, al ving een openstaande microfoon wel een reactie van hem op: na de state of the union verzekerde hij een partijgenoot dat hij wil publiceren. "Maak je geen zorgen, 100 procent", antwoordde hij. "Stel je eens voor!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl