Wie is Christopher Steele, de opsteller van het Trump-rapport?
Het was een kwestie van tijd. Nadat gisteren het door hem opgestelde Trump-rapport in de openbaarheid kwam, wist hij dat zijn identiteit elk moment op straat zou komen te liggen. De voormalig Britse geheim agent van Mi6 die het omstreden rapport over Trump schreef, heet Christopher Steele en is 52 jaar oud. Volgens verschillende Britse media is hij sinds gisteren ondergedoken.
De Wall Street Journal onthulde gisteravond de naam van de opsteller van het rapport. Hij zou al eerder op de dag zijn huis in het Zuid-Engelse Surrey hebben verlaten. Hij vreest namelijk voor zijn leven. Volgens de Daily Telegraph is hij vooral bang dat de Russen hem iets aan zullen doen.
Steele werkte zo'n twintig jaar als geheim agent in Moskou, opererend vanuit de Britse ambassade. Daar deed hij vele contacten op binnen het Russische veiligheidsapparaat, velen van hen fungeren vermoedelijk in het Trump-rapport als zijn bronnen.
Bronnen zonder landsgrenzen
In 2009 richtte hij met een compagnon een private inlichtingenservice op: Orbis Business intelligence. "Opgericht door voormalig Britse inlichtingenprofessionals", staat er op de website. Het kantoor staat in Londen, vlakbij station Victoria. Op hun website schrijven ze over hun mogelijkheden tot het hoogste niveau bronnen aan te spreken en dat ze in staat zijn over vele landsgrenzen heen informatie te verzamelen.
In die hoedanigheid is hij via-via aan de slag gegaan voor enkele Republikeinen die zich verzetten tegen de nominatie van Donald Trump als Republikeinse presidentskandidaat. En uit zijn onderzoek, waarbij hij vermoedelijk veel van zijn informatie uit tweede hand heeft gekregen van bronnen binnen de Russische geheime dienst, kwamen dusdanig heftige onthullingen naar boven dat Steele zijn rapport al in oktober aan de FBI overhandigde.
Het idee dat Christopher Steeles werk nep is of dat het een soort cowboyoperatie is geweest, klopt niet.
Verschillende voormalige collega's omschrijven Steele als een zeer betrouwbaar en integer opererend professional met een uitstekende staat van dienst. "Het idee dat zijn werk nep is of dat het een soort cowboyoperatie is geweest, klopt niet", zegt een voormalig medewerker van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken tegen The Guardian. "Het is niet iemand die zo maar roddel en achterklap zou doorgeven."
Verschillende Britse media doken vandaag op bij zijn kantoor in Londen en bij zijn huis in Surrey. Daar ontbrak van hem elk spoor. Volgens een BBC-verslaggever zou Steele gisteren aan zijn buren gevraagd hebben om de komende tijd voor zijn drie katten te zorgen.