Speciaal aanklager Robert Mueller (archief) AFP

De Amerikaanse president Trump wilde in juni speciaal aanklager Robert Mueller ontslaan, meldt The New York Times. Mueller leidt een groot onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen van 2016, waarbij hij ook kijkt naar de contacten van het campagneteam van Trump met Russische functionarissen. Het is de eerste keer dat naar buiten komt dat de president heeft geprobeerd om Mueller op een zijspoor te zetten.

Bij zijn aankomst in het Zwiterse Davos, waar het het World Economic Forum zal toespreken, zei Trump tegen de pers dat het bericht nepnieuws was. "Een typisch nepverhaal van The New York Times".

Jurist dreigde met opstappen

Het ontslag van Mueller ging volgens de krant niet door omdat de jurist van het Witte Huis, Donald McGahn, er niet aan wilde. Hij dreigde zelf met opstappen als Mueller de laan uit zou worden gestuurd.

McGahn vreesde dat het wegsturen van Mueller grote gevolgen zou hebben voor Trump zelf en zijn presidentschap, omdat het zou lijken of Trump zijn hachje probeerde te redden. De jurist hoort bij de inner circle van de president, hij is betrokken geweest bij vrijwel alle besluiten die nu door Mueller worden onderzocht.

Belangenverstrengeling

Volgens de bronnen van The New York Times kregen beide mannen ruzie over het ontslag van Mueller. De president beweerde dat de voormalige FBI-baas op een aantal punten de schijn van belangenverstrengeling wekte. Hij zou zijn adviseurs daar ook actief naar hebben laten zoeken.

Zo had Mueller met een van Trumps golfclubs waarvan hij lid was een conflict gehad over contributiebetalingen. Daarop had hij zijn lidmaatschap opgezegd. Ook zou Mueller de dag voor zijn benoeming als speciaal aanklager met de FBI hebben gesproken over een mogelijke terugkeer.

Samenwerken

Omdat McGahn voet bij stuk hield bond Trump in. De maand erna kwam er een andere juridisch adviseur in het team van Trump, de in Washington zeer gerespecteerde Ty Cobb, die de president beweegt om juist zoveel mogelijk samen te werken met Mueller.

Gisteren zei Trump nog dat hij het prima vindt om door Mueller verhoord te worden, zelfs als dat onder ede gebeurt.

STER reclame