Ook bij de Turkse ambassade in Berlijn is gedemonstreerd voor de vrijlating van Kiliç
NOS NieuwsAangepast

'Rechtbank draait vrijlating voorzitter Amnesty Turkije terug'

De rechtbank in Istanbul draait per direct de vrijlating terug van Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty International in Turkije. Dat meldt de mensenrechtenbeweging. Amnesty spreekt van een gotspe van spectaculaire omvang. De Europese directeur van Amnesty, Gauri van Gulik, zegt dat ze vandaag in Ankara een overleg heeft met minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken.

Gisteren bepaalde de rechtbank dat Kiliç na bijna acht maanden gevangenschap zijn proces in vrijheid mocht afwachten, maar hij werd volgens Amnesty kort na dat besluit opnieuw gearresteerd. Onduidelijk is op welke grond.

Zijn collega's en familieleden kwamen gisteren aan in de westelijke stad Izmir om hem op te vangen na zijn vrijlating, maar zover kwam het nooit. "Het zoveelste deel van dit kwaadaardige gevangenschap is een klap voor Taner en zijn vrouw en dochters die de hele dag bij de gevangenis hebben staan wachten."

Beroep afgewezen

Zijn advocaten zeggen tegen Amnesty dat het OM in beroep is gegaan tegen de vrijlating. Volgens de mensenrechtenorganisatie werd het beroep tegen de vrijlating aanvankelijk afgewezen door de rechtbank in Istanbul, waarop het beroep is verplaatst naar een lokale rechtbank. Kiliç is daarna van de gevangenis naar een politiecel verplaatst.

De Amnesty-voorzitter werd in juni vorig jaar opgepakt omdat hij ervan wordt verdacht dat hij banden heeft met de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Dat is verboden in Turkije, omdat de Gülen-beweging volgens de Turkse regering een terroristische organisatie is die achter de couppoging van 2016 zit.

"Sinds de coup is alles waarvan je dacht dat het niet mogelijk was, toch mogelijk", zegt een woordvoerder van Amnesty in Nederland. "Kiliç moet onmiddellijk worden vrijgelaten en we roepen Nederland en andere landen ook op om zich daar hard voor te maken."

'Onzin-aanklacht'

Turkije weigerde eerder Kiliç vrij te laten, omdat hij de versleutelde berichtendienst Bylock zou hebben gedownload. Die wordt volgens de autoriteiten gebruikt door de Gülen-beweging. "Een onzin-aanklacht", zegt de woordvoerder van Amnesty. De organisatie bestrijdt dat Kiliç de berichtenservice geïnstalleerd heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl