Ook bij de Turkse ambassade in Berlijn is gedemonstreerd voor de vrijlating van Kiliç AFP

De rechtbank in Turkije heeft bepaald dat de voorzitter van Amnesty International in Turkije, Taner Kiliç, wordt vrijgelaten. Het proces tegen hem gaat wel door.

Kiliç werd in juni vorig jaar opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Dat is verboden in Turkije, omdat de Gülen-beweging volgens de Turkse regering een terroristische organisatie is en achter de couppoging van 2016 zit.

De mensenrechtenorganisatie eiste al zo'n zeven maanden dat Kiliç onmiddellijk werd vrijgelaten. Een petitie werd volgens Amnesty wereldwijd meer dan een miljoen keer getekend.

Bylock

Toch weigerde Turkije hem vrij te laten, onder meer omdat hij berichtenservice Bylock zou hebben gedownload. Het gebruik van die versleutelde berichtendienst is volgens justitie in Turkije verdacht, omdat de Gülen-beweging er ook gebruik van zou maken. Amnesty bestrijdt dat Kiliç de dienst geïnstalleerd heeft.

Met Kiliç zijn nog tien mensenrechtenactivisten opgepakt, zij waren al eerder op vrije voeten. Ze worden nog wel verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

STER reclame