Protest voor de vrijlating van Kilic in juli AFP

De voorzitter van Amnesty in Turkije, Taner Kiliç, blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Izmir besloten. Kiliç werd in juni opgepakt op verdenking van deelname aan de Gülen-beweging. Dat is verboden omdat die beweging volgens de regering achter de couppoging van vorig jaar zat.

Acht andere mensenrechtenactivisten die waren opgepakt omdat ze een verdachte training hadden gevolgd, zijn gisteren wel vrijgelaten. Ook zijn directe collega, de directeur van de Turkse Amnesty-afdeling, mocht gisteravond naar huis.

Bewijzen

De officier van justitie zegt dat Kiliç onder meer in hechtenis blijft omdat hij de berichtenservice Bylock had gedownload. Bylock wordt volgens de Turkse justitie gebruikt door de Gülen-beweging en wordt daarom als verdacht gezien.

Amnesty International zegt dat onafhankelijk onderzoek juist heeft uitgewezen dat Kiliç Bylock niet heeft gedownload. Vijf maanden nadat Kiliç werd gearresteerd, zijn de bewijzen tegen hem nog steeds niet rond.

De mensenrechtenorganisatie vermoedt dat het OM met de voortzetting van de voorlopige hechtenis tijd koopt om meer bewijs te verzamelen tegen Kiliç.

Amnesty noemt het wrang dat Kiliç niet vrijkomt, in tegenstelling tot de andere mensenrechtenactivisten die van hetzelfde verdacht werden.

Terroristen

In totaal werden in juli acht Turkse activisten opgepakt, een maand na Kiliç, omdat ze deelnamen aan een cursus op het Turkse eiland Büyükada over digitale veiligheid. De training werd door de Nederlandse hulporganisatie Hivos georganiseerd en gegeven door een Duitse en Zweedse trainer, die ook werden opgepakt.

President Erdogan noemde die training een poging om de coup van juli vorig jaar voort te zetten. Ook het Turkse OM zag het als "een training in methoden en tactieken die ook worden gehanteerd door terroristische organisaties".

Borgtocht

Twee Turkse cursisten kwamen eerder al vrij op borgtocht. De twee Europese trainers en de zes andere Turkse cursisten, onder wie de Amnesty-directeur, hoorden gisteren dat ze hun proces in vrijheid mogen afwachten. Alleen de Amnesty-voorzitter zit nu nog vast.

Op 22 november komt de zaak weer voor de rechter in Turkije.

STER reclame