ANP

De gemeente Amsterdam komt met een nieuwe maatregel om de drukte door toerisme in de binnenstad tegen te gaan. Iedereen die aan vijf mensen of meer rondleidingen geeft op de Wallen moet daar vanaf april een ontheffing voor aanvragen. Tours voor meer dan 20 mensen tegelijk zijn niet meer toegestaan.

Tot nu toe kon iedereen die dat wilde rondleidingen geven. En dat leidde tot een wildgroei. "Om de Wallen leefbaar te houden voor Amsterdammers en andere bezoekers, moeten groepen niet te groot zijn en zich gedragen", zegt wethouder van Economie Udo Kock.

Rug naar sekswerkers

De ontheffing kost 100 euro voor anderhalf jaar en de rondleiders moeten aan allerlei regels voldoen. Zo mogen groepen niet stilstaan op druktegevoelige plekken zoals bruggen over grachten. Geluidsversterking is verboden, het fotograferen van sekswerkers is verboden. Ook moeten gidsen ervoor zorgen dat groepen met hun rug naar sekswerkers staan.

Verder mag er niet geschreeuwd worden en zijn alcohol en drugs verboden tijdens een tour. En de gids moet aan het begin van de rondleiding zeggen dat deelnemers respect moeten tonen voor bewoners, ondernemers en sekswerkers.

950 euro boete

Er komt extra handhaving om te controleren of gidsen zich aan de regels houden. Doen ze dan niet dan kan een individuele gids 190 euro boete krijgen en 950 euro als hij werkt in opdracht van een bedrijf.

Volgens de gemeente komen er op de drukste momenten tot wel 27 groepen per uur langs op het Oudekerksplein, midden op de Wallen.

Toerismedruk

De gemeente heeft de afgelopen tijd ook al andere maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de binnenstad geen toeristische enclave wordt en aantrekkelijk blijft voor bewoners. Zo is de bierfiets verboden, mogen appartementen straks nog maar 30 dagen per jaar via Airbnb verhuurd worden, moeten cruiseschepen straks verder van het centrum aanmeren, mogen veel touringcars de binnenstad niet meer in en mogen er geen toeristische winkels meer bij komen in een deel van het centrum.

STER reclame