NOS NieuwsAangepast

Amsterdam gaat cruiseschepen uit binnenstad weren

De gemeente Amsterdam gaat alle cruiseschepen uit het centrum weren. Met de maatregel wil de gemeente de toestroom van toeristen beperken en reguleren.

Nu meren de schepen nog aan bij de Passenger Terminal Amsterdam vlak bij het Centraal Station. Volgens wethouder Ollongren van Economische Zaken wordt het mede hierdoor te druk in de binnenstad.

"Het 17e-eeuwse Amsterdam is niet gebouwd voor al die tourbussen die in de rij staan om deze mensen van cruiseschip naar de Dam of de Wallen te brengen. Het past gewoon niet", zei ze op een bijeenkomst van politiek en stads- en havenbedrijven.

Vijf jaar

De aanleghaven voor cruiseschepen wordt verplaatst naar het westen van de stad. Dat moet ertoe leiden dat de toeristen ook het gebied rond Amsterdam bezoeken en niet automatisch het centrum binnenwandelen. Ook wordt zo voorkomen dat alle passagiers van een cruiseschip tegelijkertijd de stad ingaan, want dat leidt tot opstoppingen.

Wanneer de aanleghaven wordt verplaatst, is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder gebeurt het "eerder binnen vijf jaar dan binnen twintig jaar".

Pizzapunten

Volgens prognoses komen in 2025 jaarlijks zo'n 30 miljoen bezoekers en toeristen naar Amsterdam. Bewoners klaagden vorige maand bij burgemeester Van der Laan over de drukte. Volgens hen wordt de toestroom van toeristen onbeheersbaar.

Ollongren denkt dat het massatoerisme niet altijd goed is voor de economische ontwikkeling van de hoofdstad. "De toename van het aantal toeristen leidt tot een verschraling van het winkelaanbod: een lokale economie die steeds meer draait op sleutelhangers, ijs en pizzapunten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl