Marion Derckx (links) bij haar beëdiging als ambassadeur in 2014
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse ambassadeur op Filipijnen: Duterte ook een charmant man

De Filipijnse president Rodrigo Duterte haalt vaak het nieuws vanwege zijn spijkerharde antidrugsbeleid en controversiële uitspraken. Maar in diplomatieke gesprekken komt hij sympathiek over, zegt Marion Derckx, de Nederlandse ambassadeur op de Filipijnen. "Het is een heel charmante man."

Derckx is sinds 2014 werkzaam op de ambassade in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Duterte ontmoette ze sinds zijn aantreden in 2016 meerdere keren. In radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelt ze dat ze goede gesprekken met hem heeft gehad. "Ik ben ervan overtuigd dat hij het beste wil voor zijn volk. Alleen de manier waarop hij dat doet, is niet de manier waarop wij in Nederland het zouden doen."

Duterte krijgt geregeld kritiek vanwege zijn oorlog tegen drugs, die aan duizenden mensen het leven kostte. Derckx zegt dat ze bij haar ontmoetingen met de president eigenlijk altijd de mensenrechtensituatie ter sprake brengt. "Daar probeer je een gesprek over te voeren. Dat is mijn taak. Ik moet bruggen slaan."

Hij is heel populair in zijn land en dat merk je ook aan hem.

Marion Derckx, Nederlandse ambassadeur op de Filipijnen

De Filipijnse leider staat erom bekend dat hij geen blad voor de mond neemt. Zo vergeleek hij zichzelf met Hitler en noemde hij oud-president Obama een hoerenzoon. Volgens Derckx is Dutertes onomwonden taal een gevolg van zijn bevlogenheid. "Als hij een speech houdt, dan praat hij gewoon voor de vuist weg. Hij spreekt de taal van het volk. Dan gaan er allerlei scheldwoorden doorheen waarvan wij zeggen 'jeetje mina'."

Maar juist doordat hij de taal van de gewone man spreekt, is hij zeer geliefd onder de Filipijnse bevolking, zegt de ambassadeur. "Hij is heel populair in zijn land en dat merk je ook aan hem. Hij is iemand die je raakt. Hij kijkt je aan. Maar hij kijkt niet naar de oppervlakte. Hij kijkt achter je ogen. Zeer indringend."

Derckx benadrukt dat ze als ambassadeur van EU-lidstaat Nederland vindt dat alle Filipino's recht hebben op een eerlijk proces, dus ook drugsdealers en -gebruikers. De Filipijnen zijn een bevriende staat, maar de EU staat wel voor bepaalde waarden, zegt ze. "Duterte weet dat ik in onze gesprekken de mensenrechten zal aankaarten. Ik spreek altijd vanuit mijn functie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl