De Filipijnse president Duterte tijdens zijn uitspraken over Hitler
NOS NieuwsAangepast

'Duitsland had Hitler, de Filipijnen hebben mij'

De Filipijnse president Duterte vindt het niet erg om te worden vergeleken met Adolf Hitler. In een toespraak maakte hij een verwijzing naar de Holocaust.

"Hitler heeft drie miljoen Joden afgeslacht", zei Duterte. "Wij hebben drie miljoen drugsverslaafden. Ik verheug me erop ze allemaal af te slachten. Duitsland had Hitler. De Filipijnen hebben mij."

Onder de nazi's zijn in de Tweede Wereldoorlog naar schatting zes miljoen Joden vermoord.

Rodrigo Duterte werd in mei president, sindsdien voert hij een harde campagne tegen drugsverslaafden en -criminelen. De afgelopen maanden zijn 3500 mensen vermoord, vooral drugsgebruikers.

Doodseskaders

Voor hij president werd was Duterte burgemeester van de zuidelijke stad Davao. Daar zette hij al doodseskaders in drugscriminelen om te brengen.

Nadat hij tot president was gekozen, dreigde hij drugshandelaren in de Baai van Manilla te gooien zodat "de vis vetter zou worden".

Iedereen in de Filipijnen is wel wat gewend van deze man, maar ze zijn ook beducht voor zijn woede.

Correspondent Michel Maas

"We waren wel wat gewend van de man, maar de botheid van Duterte kent geen grenzen", zegt correspondent Michel Maas. "De vergelijking met Hitler gaat alle perken te buiten. Hij zei het echt alsof hij het meende."

Er wordt op de Filipijnen volgens Maas maar weinig gereageerd op de uitspraken van Duterte. "Iedereen houdt angstvallig zijn mond. Ze zijn gewend aan rare uitspraken van deze man, maar ze zijn ook beducht voor zijn woede. Op zijn reis naar Vietnam had hij gehoord dat mensen hem het neefje van Hitler noemden, en daar is deze uitspraak een reactie op. Als je hem bekritiseert, krijg je het dubbel en dwars terug."

Duterte vergelijkt zichzelf met Hilter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl