Duterte noemt Obama hoerenzoon, Witte Huis zegt ontmoeting af

De Filipijnse president Duterte houdt een toespraak AFP

De Amerikaanse president Obama heeft een ontmoeting met zijn Filipijnse ambtsgenoot Rodrigo Duterte afgezegd. De twee zouden elkaar ontmoeten in Laos, waar deze week een top van landen in Zuidoost-Azië is. Maar dat was voordat Duterte zich in een gesprek met journalisten nogal ongebruikelijk uitliet over Obama. 

Duterte gebruikte in het gesprek een Filipijnse variant voor hoerenzoon om de Amerikaanse president te omschrijven. Hij zei dat het onbeleefd zou zijn als Obama hem zou aanspreken op schendingen van de mensenrechten. Het gaat dan om de moord op drugsdealers. 

Doodseskaders 

Sinds het aantreden van de Filipijnse president worden die massaal gedood door doodseskaders. Duterte zei dat hij Obama zou uitschelden als die zich negatief uitlaat over zijn drugsbeleid. De Amerikaanse president liet eerder weten dat hij zich niet zou inhouden tegenover zijn collega.

Het Witte Huis heeft laten weten dat op deze manier van een constructief gesprek geen sprake kan zijn. In plaats van de ontmoeting met Duterte staat nu een gesprek met de Zuid-Koreaanse president Park op de agenda.

Excuus

Inmiddels heeft Duterte zijn excuses aangeboden voor de opmerking. Hij wilde naar eigen zeggen alleen zijn zorgen uiten en het was niet de bedoeling om de Amerikaanse president persoonlijk aan te vallen, zei Duterte in een verklaring.

STER Reclame