In juli verzamelden inwoners van Manila zich op straat bij de lichamen van twee doodgeschoten 'drugsdealers'
NOS Nieuws

1800 dode 'drugsdealers' op Filipijnen sinds aantreden Duterte

Sinds het aantreden van de Filipijnse president Duterte in mei is het aantal drugsgerelateerde moorden verdubbeld. De Filipijnse politie meldt dat het dodental is opgelopen tot ongeveer 1800. Zaterdag werden nog duizend doden gemeld.

Iets meer dan 700 doden vielen bij politieoperaties. In de rest van de gevallen was er officieel geen sprake van betrokkenheid van de politie. NOS-correspondent Michel Maas zei zaterdag dat de liquidaties waarschijnlijk worden gepleegd door "agenten die een beetje overwerken in hun vrije tijd".

Sinds het aantreden van Duterte worden er 's ochtends dagelijks dode 'drugsdealers' op straat gevonden. Doodseskaders werken 's nachts een door de politie en buurthoofden opgestelde dodenlijst af. De mensen op de lijst worden verdacht van drugscriminaliteit.

Hard optreden

Voor zijn verkiezing had de nieuwe president aangekondigd dat hij hard zou gaan optreden tegen drugscriminelen. Burgers die de criminelen doodschieten beloofde hij een medaille.

De Verenigde Naties en verschillende mensenrechtenorganisaties roepen de Filipijnse regering op de moordgolf een halt toe te roepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl