Duterte tijdens zijn toespraak in Davao
NOS Nieuws

Filipijnse president: medaille voor burgers die drugsdealers doden

De nieuwgekozen Filipijnse president Duterte heeft de bevolking gevraagd drugshandelaren dood te schieten, als ze zich verzetten tegen aanhouding. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de stad Davao vanwege zijn verkiezingszege zei Duterte dat mensen die meehelpen in de strijd tegen drugshandel op een beloning kunnen rekenen.

Burgers die een dealer op het spoor zijn, kregen dit advies van Duterte: "Bel ons, bel de politie of houd hem zelf aan als je een pistool hebt, je hebt mijn steun." Als de verdachte zich verzet of zijn aanhouder bedreigt met een wapen, kan deze hem doden. "Schiet hem dood en je krijgt een medaille van me", aldus Duterte, die zich graag voor laat staan op zijn gespierde taal.

'Klootzakken'

In zijn verkiezingscampagne dreigde Duterte ook al drugshandelaren te zullen doden: "Klootzakken, ik vermoord jullie, anders vermoorden jullie mij." Duterte treedt op 30 juni officieel aan als president.

Duterte: ik vermoord jullie

In zijn toespraak richtte de nieuwe sterke man zich ook tot drie politie-generaals uit het korps van de hoofdstad Manilla. Hij riep de drie op te vertrekken vanwege criminele banden. Duterte dreigde hen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen als ze niet uit eigen beweging opstappen. De politie op de Filipijnen wordt ervan beschuldigd nauwe banden te hebben met drugshandelaars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl