D66-Kamerlid Dijkstra komt aan in de Eerste Kamer ANP

D66-Kamerlid Dijkstra verdedigt in de Eerste Kamer haar initiatiefwet over donorregistratie. "Het is heel ingewikkeld en ook eng, want het maakt dat je moet gaan nadenken over je eigen sterfelijkheid", zei ze. "Dat besluit kan je niet lichtvaardig nemen."

Toch staat ze pal achter haar voorstel om mensen die niet reageren op de vraag of ze orgaandonor willen worden als donor te registreren. "Er staan 1115 mensen op een wachtlijst en 150 mensen overlijden jaarlijks, omdat ze niet op tijd een orgaan krijgen. Dat kan iedereen overkomen", aldus Dijkstra.

Ze benadrukt dat het een complexe kwestie is, omdat mensen ook rekening willen houden met de nabestaanden. Dijkstra wil daarom dat de keuze ook expliciet aan hen of een derde kan worden overgelaten. "Als mensen het niet aankunnen, dan zal de donatie niet plaatsvinden", verzekerde ze. Iedereen kan zijn of haar keuze om wel of juist niet donor te worden, altijd wijzigen.

Solidariteit

"De keuze maak je zelf en niet de overheid", zei Dijkstra. Volgens haar moet de overheid een voorkeur voor ja hebben, omdat dat logisch is. "Het sluit aan bij de samenleving die zo denkt, omdat iedereen een orgaan wil ontvangen als dat nodig is. Solidariteit staat hierbij voorop."

Dijkstra over donorwet: 'De overheid kiest niet, dat doe je zelf'

Eerste Kamerleden hebben nog veel vragen over haar initiatiefwet. Sommigen hebben moeite met de stilzwijgende toestemming die automatisch plaatsvindt als iemand geen keuze maakt. "De ruggengraat is dat iedereen begrijpt wat de consequenties zijn van niet registreren", vindt Dijkstra.

De Tweede Kamer nam de wet van de D66'er in 2016 met de kleinst mogelijke meerderheid aan. Het ziet ernaar uit dat ook de stemming in de senaat, die volgende week dinsdag gepland staat, erom gaat spannen.

STER reclame