ANP

Het was groot nieuws in november toen bekend werd dat Nederland het Europese Medicijn Agentschap (EMA) binnen had gehaald. De Nederlandse regering zag het aantal banen al met duizenden groeien. Maar nu bekend is geworden dat het agentschap met 900 medewerkers zich eerst tijdelijk moet vestigen in een te klein gebouw in Amsterdam, laat de 'verliezer' Italië van zich horen.

Een laatste wanhoopspoging, misschien, maar Italië gaat de Europese Commissie en andere autoriteiten vragen of het EMA niet toch naar Milaan kan verhuizen. Kan deze 'mega-operatie' nog worden stopgezet? Die kans is klein, zeggen correspondenten Mustafa Marghadi (Italië) en Thomas Spekschoor (Brussel).

De Italianen zijn slechte verliezers.

Mustafa Marghadi

De Italianen proberen al sinds november de keuze voor Amsterdam aan te vechten. "Het zijn slechte verliezers", vertelt Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. Italië kreeg in de 'finale' net als Nederland 13 stemmen. Uiteindelijk verloor het land door een loting. "Ze hebben eerder al gezegd dat ze de procedure wilden terugdraaien. Dat werd toen al als onwaarschijnlijk gezien."

Daarnaast is er al van alles in voorbereiding gezet, vertelt Spekschoor. Honderden medewerkers van EMA kregen in november te horen dat ze van Londen naar Amsterdam moeten verhuizen. "Een aantal zijn al in Nederland geweest om te kijken waar ze gaan wonen. Er zijn al schooldirecteuren naar Londen gevlogen om gezinnen voorlichting te geven over scholen voor hun kinderen. Een verhuizing naar Milaan zou weer heel veel onzekerheid voor deze mensen creëren."

Ook vorige week spraken Italiaanse Europarlementariërs zich uit over de procedure. "Het was een verschrikking, zeiden ze. Want punt 1: het Europees Parlement was niet betrokken bij de stemming en punt 2: lootjes? Hoe onprofessioneel is dat?", legt Spekschoor uit.

De Italiaanse Europarlementariër Giovanni La Via zei: "Juridisch is dit een niet-bindende beslissing. Dit staat zo niet in de verdragen. Er was een totaal gebrek aan transparantie." Hij kreeg bijval van andere landen. "Na de bijeenkomst zeiden de Italianen toch het eens te zijn met de verhuizing naar Amsterdam, maar dat bij het kleinste probleem het EMA naar Milaan moest komen", legt Spekschoor uit.

Te klein

En nu hebben de Italianen dat kleinste probleem gevonden. Dat grijpen ze aan in een laatste poging om toch hun o zo begeerde EMA te claimen. Want de bouwlocatie waar het EMA op de Zuidas wordt gebouwd, is nu nog een braakliggend terrein. En de tijdelijke locatie bij Sloterdijk is te klein, zegt Italië.

Een maquette van het nieuwe Europese Medicijn Agentschap aan de Zuidas in Amsterdam ANP

"De Italianen grijpen deze situatie als nieuwe aanleiding aan", bevestigt Marghadi. "Maar misschien niet eens om de zaak nog terug te draaien, maar om dit als troefkaart in te zetten bij een volgende stemming. "Waarschijnlijk zetten ze hier nu zo hard op in zodat de Europese Commissie het de volgende keer moet 'goedmaken'. Dat het Italië gegund wordt."

STER reclame