De Amber Alert van de vermiste Insiya in Duitsland
NOS NieuwsAangepast

Moeder Insiya: 'Ze moet terug naar Nederland van de rechter'

De ontvoerde peuter Insiya moet terug naar Nederland. Dat heeft een rechtbank in de Indiase stad Mumbai gisteren bepaald, zegt Nadia Rashid, de moeder van het 3-jarige meisje. Voor 27 maart moet het kind aan haar worden overgedragen. Ze zegt dat haar Indiase advocaat haar dit telefonisch vertelde, en de beschikking een dezer dagen opstuurt.

Achter de schermen vindt nu volgens Rashid overleg plaats over een snelle overdracht. Mocht de vader in hoger beroep gaan, dan heeft dat geen opschortende werking, zei ze in De Telegraaf. De overdracht gaat volgens haar gewoon door.

Advocaat Spong, die in Nederland de belangen behartigt van de vader, zegt dat zijn cliënt geen beschikking van de Indiase rechtbank heeft ontvangen. De vader kan er dus niet op reageren, aldus Spong.

'Allemaal verzonnen door de moeder'

Het AD heeft met de vader gesproken. Shehzad Hemani zegt dat er helemaal geen uitspraak van een Indiase rechtbank ligt. Hij spreekt van fake nieuws. "Hoe kan ik meewerken aan een rechterlijk bevel dat niet bestaat? Het is allemaal verzonnen door Nadia, die de media bewerkt."

Insiya werd eind september 2016 in Amsterdam met gekidnapt. Het meisje verbleef sindsdien bij haar vader in de Indiase stad Mumbai.

De moeder noemt het Indiase vonnis een enorme doorbraak. Ze kreeg het nieuws gisteren te horen. In het NOS Radio 1 Journaal zei ze dat ze altijd is blijven hopen op een goede afloop. Nederlandse rechters hadden al eerder geoordeeld dat het meisje terug moest naar haar moeder, en nu zou een Indiase rechtbank dus tot hetzelfde oordeel zijn gekomen.

'Geen betekenis? Dat kan hij niet meer zeggen'

Vorige maand zei de vader dat het oordeel van de Nederlandse rechter in zijn land "niets betekent". "Nu kan hij dat niet meer zeggen", aldus Rashid. Ze noemt het heel mooi dat de rechtbank in India nu ook heeft vastgesteld dat haar dochter met geweld is ontvoerd, India is binnengesmokkeld en is weggehouden bij haar moeder.

In het NOS Radio 1 Journaal zei ze verder dat ze al zestien maanden geen contact heeft gehad met haar dochter. Ze is blij dat de ontvoeringszaak zoveel aandacht heeft gekregen. Ze zei verder dat er tussen Nederland en India steeds contact is geweest op ambassadeurs- en ministersniveau.

India heeft een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie om de vader uit te leveren niet ingewilligd. Naast hem zijn er zes andere verdachten in de ontvoeringszaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl