Getty

De brexit remt hoe dan ook de economische groei van het Verenigd Koninkrijk. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de Britse regering dat in handen is van de Amerikaanse nieuwswebsite Buzzfeed.

In het rapport, dat deze maand is geschreven, worden de drie meest waarschijnlijke scenario's tegen het licht gehouden. In het gunstigste geval, als het Verenigd Koninkrijk deel blijft uitmaken van de Europese interne markt, groeit de economie de komende 15 jaar 2 procent minder dan gedacht.

Als de Britten een vrijhandelsverdrag sluiten met de EU is dat 5 procent minder, volgens het rapport. Als er helemaal geen handelsovereenkomst wordt gesloten is dat 8 procent. In alle drie de scenario's geldt de economische tegenvaller voor alle sectoren en alle regio's.

Maart 2019

Overigens kost de brexit niet alleen de Britten geld. Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder een akkoord, kost dat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks zo'n 400 tot ruim 600 miljoen euro, berekende KPMG eerder deze maand. Dat zijn de extra kosten die gemaakt worden bij de in- en uitvoer van goederen.

De EU en de Britten zijn al maanden aan het onderhandelen over de voorwaarden van de brexit. Maart 2019 moet er een akkoord liggen dat door alle EU-parlementen is geratificeerd. Dat betekent dat er uiterlijk oktober 2018 een deal moet zijn.

STER reclame