NOS NieuwsAangepast

Veel ondernemers niet klaar voor brexit

De brexit komt eraan, en de kans dat het Verenigd Koninkrijk toch in de EU blijft, is klein, zeggen experts. Bookmakers schatten de kans op een op twintig. Nederlandse bedrijven en de overheid zijn echter bij lange na niet klaar en voorbereid op een breuk met de Britten. Het zal wel loslopen met die brexit, is de gedachte.

"29 maart 2019 is dichterbij dan je denkt", waarschuwt Lyne Biewinga van de Nederlands Britse Kamer van Koophandel (NBCC). Maar door alle onzekerheid over een harde of zachte brexit en de moeizaam verlopende onderhandelingen vinden bedrijven het moeilijk om zich voor te bereiden.

Wake-upcall

Hoogste tijd dus voor een wake-upcall om de ondernemers wakker te schudden, vinden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, de overheid en ABN Amro, ING en Rabobank. "Met de houding van 'het zal toch wel meevallen' en 'gaat het wel echt gebeuren', gaan we het niet winnen", zegt werkgeversvoorman Hans de Boer. Reden genoeg voor een informatiecampagne hulpbijbrexit.nl.

Uit een onderzoek van de Nederlandse-Britse Kamer van Koophandel onder Europese ondernemers blijkt dat veel bedrijven zeggen nu al de gevolgen van het brexit-besluit te voelen. De koersdaling van het Britse pond raakt meer dan de helft van de bedrijven en kost omzet. Ruim 80 procent heeft niet veel of helemaal geen vertrouwen in een positief onderhandelingsresultaat.

In het zwartste scenario is er geen deal, verdwijnt de interne markt, komen de grenzen terug en krijgen we te maken met douanetarieven en heffingen. De Rabobank heeft becijferd dat een harde brexit Nederland 4 miljard euro en 100.000 banen kost.

De acht tips voor ondernemers om zich op de brexit voor te bereiden

Tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland stroomt jaarlijks meer dan 50 miljard euro. "Er zijn 80.000 Nederlandse bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Die krijgen straks allemaal te maken met de douane, maar 35.000 bedrijven hebben geen enkele douane-ervaring, omdat ze in de Europese interne markt werken. Dat wordt straks echt anders", aldus De Boer.

De informatiecampagne geeft acht tips. Ondernemers moeten beginnen met een 'brexit-verantwoordelijke' aan te wijzen en een brexit-team samen te stellen. Dat team moet in kaart brengen hoe het bedrijf geraakt wordt door de brexit en alle relevante scenario's in kaart brengen om op alles voorbereid te zijn.

"Bedrijven kunnen nu al personeel scholen op het terrein van douaneformaliteiten en informeren waar ze precies moeten zijn bij de douane", zegt Biewinga. "Verder kun je toeleveranciers en zakenpartners informeren en valutarisico's afdekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl