Ruim 300 arrestaties in Turkije na kritiek op sociale media
Turkije heeft meer dan 300 mensen opgepakt die zich op sociale media kritisch hebben uitgelaten over het Turkse legeroffensief in Noordwest-Syrië. De arrestaties zijn verricht sinds operatie 'Olijftak' tien dagen geleden begon. Onder de arrestanten zijn politici, journalisten en activisten.
De Turkse autoriteiten waarschuwen dat iedereen die kritiek levert op de militaire operatie of valse informatie erover verspreidt, zal worden vervolgd. De 311 verdachten die nu zijn opgepakt, zitten vast op verdenking van "het verspreiden van terroristische propaganda".
Bij het begin van de operatie in de Syrische regio Afrin zei de Turkse president Erdogan dat straatprotesten niet worden getolereerd: "Haal het niet in je hoofd. Je zult een hoge prijs betalen." Erdogan stelt dat het Turkse ingrijpen is gericht tegen Koerdische terroristen.
'Heksenjacht'
Premier Yildirim drong er onlangs bij journalisten op aan "het nationaal belang" in het oog te houden bij verslaggeving over de Afrin-operatie. Bij een persconferentie werden instructies gegeven, waaronder het advies de operatie te presenteren als een strijd tegen terrorisme. Verklaringen van Koerdische opstandelingen of politieke groepen moesten niet worden gepubliceerd, die van de regering of regeringspartij AKP wel.
De in Parijs gevestigde journalistieke belangenorganisatie Reporters Without Borders sprak eerder van een "heksenjacht" op critici.
Rojava
Het Turkse offensief is specifiek gericht tegen de Koerdische YPG-militie in Afrin. Ankara is bevreesd voor de invloed van Koerdische strijders in het grensgebied met Syrië. Sinds 2012 hebben de Koerden al een autonome regio, genaamd Rojava, gevestigd in het noordoosten van Syrië, langs de grens met Turkije. Turkije wil voorkomen dat verschillende Koerdische enclaves met elkaar worden verbonden. Ankara ziet de YPG als een verlengstuk van de Koerdische terroristische beweging PKK, die geregeld aanslagen pleegt in Turkije.
Over de strijd in Afrin is veel onduidelijk. Er zijn nauwelijks onafhankelijke journalisten ter plekke. Voor journalisten gevestigd in Turkije geldt dus dat ze zich volgens justitie schuldig maken aan terroristische propaganda als ze verslag doen vanuit YPG-gebied. Ze zijn hun perskaart dan kwijt en kunnen in de gevangenis belanden.
Gisteren en vandaag zou er een felle strijd zijn uitgevochten over een belangrijke heuvel die Afrin scheidt van het door Turkije gecontroleerde Azaz. De heuvel zou gisteren zijn ingenomen door de Turken; Koerdische strijders zouden zich er niet bij hebben neergelegd en nu de tegenaanval hebben ingezet.
Volgens Koerdische bronnen heeft een vrouwelijke Koerdische strijder waarschijnlijk een zelfmoordaanslag gepleegd bij de strijd. Ze zou daarbij een Turkse tank hebben verwoest en meerdere militairen hebben gedood. Volgens de militie waartoe ze behoorde, kwam ze uit Afrin en was ze 17 toen ze zich aansloot bij de YPJ-militie, waartoe alleen Koerdische vrouwen behoren. Als het bericht klopt, is het voor zover bekend de eerste zelfmoordaanslag door de Koerden tegen het Turkse leger sinds operatie Olijftak begon.