Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen
NOS NieuwsAangepast

Wiebes denkt schadeprotocol Groningen volgende week af te ronden

Het schadeprotocol voor de afhandeling van de bevingsschade in Groningen is zo goed als af, zegt minister Wiebes van Economische Zaken. Er zijn nog een paar technische losse eindjes, waarover hij maandag nog met regionale bestuurders en belangenorganisaties in gesprek gaat.

Daarmee hoopt hij de gesprekken over het schadeprotocol af te ronden. Als de afspraken eenmaal op papier staan, kan er "een nette organisatie" worden opgezet, waar inwoners van het aardbevingsgebied schadeclaims kunnen indienen.

Premier Rutte zei twee weken geleden dat er wat hem betreft binnen twee weken afspraken moesten liggen. Dat is dus bijna gelukt, zegt minister Wiebes nu.

Niet 'heksen'

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer met minister Wiebes over de gaswinning in Groningen. Coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie en vrijwel de hele oppositie drongen er toen op aan dat het schadeprotocol snel tot stand zou komen. Wiebes antwoordde dat hij niet kan 'heksen' en dat hij eerst met alle gedupeerden en betrokken organisaties en overheden wilde praten. Die gesprekken zijn nu blijkbaar bijna afgerond.

Wiebes in gasdebat: "Ik kan niet heksen"

Bij de totstandkoming van het schadeprotocol zijn veel verschillende partijen betrokken, zoals de belangenorganisaties Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging (GBB). Die laatste twee stapten eerder deze maand nog uit het overleg met het ministerie, omdat ze vonden dat de NAM nog altijd een te grote vinger in de pap had bij de ontwikkeling van het schadeprotocol. Een week later kwamen ze daarop terug na toezeggingen van de minister.

De GBB en het Gasberaad willen pas reageren als er een akkoord is over het schadeprotocol en ze dat aan hun achterban hebben voorgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl