Toeristen in de rij voor de Eiffeltoren
NOS NieuwsAangepast

Spaanse IS-cel had ook Eiffeltoren op het oog

Twee Spaanse deskundigen schrijven in een vandaag verschenen rapport dat de Spaanse IS-cel die in de zomer een aanslag pleegde in Barcelona, een veel grotere aanslag van plan was, mogelijk ook op de Eiffeltoren. De terroristen gingen in de maanden voor de aanslag geregeld naar Parijs, waar ze foto's en videopnamen maakten van de Eiffeltoren.

De video is teruggevonden op het schuiladres van de terroristen in Alcanar. Hun plannen liepen in het honderd door een ontploffing in dat huis. Twee leden van de cel kwamen om, een derde raakte gewond. In het huis werd een grote hoeveelheid materiaal gevonden voor het maken van bommen. Bekend was al dat de terroristen ook opnamen hadden gemaakt van de kerk Sagrada Familia en het Camp Nou-stadion in Barcelona. Ook die waren aanvankelijk mogelijk doelwit.

Springstof

Het Spaanse onderzoek is van de internationale terrorisme-deskundigen Fernando Reinares en Carola García-Calvo van de universiteit van Madrid. Ze spraken met medewerkers van justitie die onderzoek deden naar de zaak, en maakten een analyse van het bewijsmateriaal.

De hoeveelheid chemicaliën in het afgelegen huis in Alcanar (aan de kust tussen Barcelona en Valencia) was goed voor 200 tot 250 kilogram van de springstof TATP, die vaak gebruikt wordt bij IS-aanslagen in Europa. Ter vergelijking: bij de aanslag op het vliegveld van Brussel in maart 2016 was 20 kilo springstof gebruikt en bij de aanslagen in Parijs in november 2015 een paar kilo TATP.

Na de ontploffing in Alcanar wijzigden de terroristen hun plannen. Op 16 augustus pleegden ze een aanslag op de Ramblas, met 16 doden en 140 gewonden.

Zürich en Marokko

De terroristen kochten de meeste chemicaliën voor hun bommen op 1 en 2 augustus, en op de dag van de aanslag, 16 augustus. De twee bestelwagens voor de aanslag waren op 16 augustus voor een week gehuurd, ontdekten de twee Spaanse onderzoekers.

Die vonden geen bewijs voor de stelling dat de daders vanuit Syrië of Irak werden aangestuurd door IS. Tegelijkertijd blijven buitenlandse reizen onopgehelderd die leden van de terreurcel in de weken voor de aanslag maakten. De reizen gingen bijvoorbeeld naar Zürich en Marokko. De onderzoekers sluiten ook niet uit dat er op die reizen ontmoetingen waren met kopstukken van IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl