Voormalig Portugees international Deco loot Nederland ANP

Het Nederlands elftal is in de Nations League gekoppeld aan Frankrijk en Duitsland. De wedstrijden worden gespeeld tussen september en november van dit jaar. Het nieuwe UEFA-toernooi biedt een andere mogelijkheid op plaatsing voor het EK van 2020.

Voormalig Portugees international Deco koppelde Oranje aan de vice-Europees kampioen en aan de regerend wereldkampioen.

De laatste keer dat Nederland tegen rivaal Duitsland speelde, was in 2012. Na het voor Oranje dramatisch verlopen EK die zomer, oefenden beide landen in november van dat jaar tegen elkaar. Onder bondscoach Louis van Gaal bleef het toen 0-0.

Frankrijk was in de afgelopen WK-kwalificatiereeks twee keer te sterk voor Oranje. Zeker de 4-0 nederlaag in Parijs ligt nog gevoelig.

KNVB-directeur Eric Gudde is verheugd met de loting. "Je had ook iets mindere landen kunnen treffen, maar dit zijn buitengewoon interessante wedstrijden. Voor zowel spelers, staf als supporters", concludeert hij.

"De wedstrijden die we nu krijgen, staan bij iedereen hoger op de agenda. Dit format is beter dan vriendschappelijke wedstrijden. Het is een grote uitdaging", aldus Gudde.

Oranje begint op 9 september met een uitwedstrijd tegen Frankrijk. Op 13 oktober speelt Nederland thuis tegen Duitsland.

Speelschema Groep A1

Donderdag 6 september 2018Duitsland-Frankrijk
Zondag 9 september 2018Frankrijk-Nederland
Zaterdag 13 oktober 2018 Nederland-Duitsland
Dinsdag 16 oktober 2018Frankrijk-Duitsland
Vrijdag 16 november 2018Nederland-Frankrijk
Maandag 19 november 2018Duitsland-Nederland
(Alle duels om 20.45 uur)

Nieuw toernooi, nieuwe kansen

Via de reguliere kwalificatiereeks worden twintig EK-tickets verdeeld. De overige vier worden verdeeld via de Nations League.

Nederland was bij de Europese toplanden ingedeeld in de A-divisie. Daarvan zijn uiteindelijk vier groepen van drie landen geloot.

Alle groepen werken in het najaar een competitie af, waarin er tweemaal tegen elke tegenstander gespeeld wordt. De groepswinnaars van de A-divisie spelen in juni 2019 om de eindzege van de eerste Nations League.

De vier landen die laatste worden in hun groep, degraderen naar de B-divisie. Hetzelfde promotie/degradatiemechanisme geldt voor de andere divisies.

De beste vier landen in elke divisie die zich niet voor het EK van 2020 weten te kwalificeren, strijden in maart 2020 in play-offs om de laatste vier EK-tickets.

In onderstaand artikel staat een uitgebreidere omschrijving van het toernooi.

Bij gebrek aan een bondscoach en technisch directeur waren Gudde, secretaris-generaal Gijs de Jong en teammanager Fernando Arrabal namens de KNVB aanwezig in Zwitserland.

De loting in Lausanne werd gedaan door Wit-Rus Aljaksandr Hleb (ex-FC Barcelona en -Arsenal), Fin Jari Litmanen (ex-Ajax), Tsjech Vladimir Smicer (ex-Liverpool) en Deco (ex-FC Porto en -FC Barcelona).

Even daarvoor toonde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin de trofee waar in het nieuwe toernooi om wordt gestreden.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin met de nieuwe trofee ANP

STER reclame