Het Nederlands elftal voor de oefeninterland in Schotland
NOS VoetbalAangepast

Welke toplanden treft Oranje in de Nations League?

Worden het Duitsland en Frankrijk? Of Spanje en Italië wellicht? De kans is groot dat het Nederlands elftal twee Europese grootmachten treft in de Nations League, de nieuwe landencompetitie van de UEFA. Daarbij zijn tickets voor het EK 2020 te verdienen. Vanmiddag om 12.00 uur is de loting.

Op voorhand is duidelijk dat het een zware opgave wordt voor Oranje. Nederland is ingedeeld in pot 3 van de A-divisie. Oranje wordt gekoppeld aan een land uit pot 1 (Duitsland, Portugal, België en Spanje) en aan een land uit pot 2 (Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Italië).

De potindeling van topdivisie A

Uiteindelijk ontstaan er in divisie A van de Nations League vier groepen van drie landen. Tussen september en november 2018 worden de groepswedstrijden afgewerkt. Vier landen uit de A-divisie strijden in een later stadium (maart 2020) in de vorm van play-offs om één EK-ticket.

Ook in divisies B, C en D, waarover alle andere Europese landen verdeeld zijn, staat per divisie één EK-ticket op het spel. Zo kan het zijn dat zelfs Andorra zich plaatst voor het EK, via de play-offs van divisie D.

Promotie en degradatie

Er wordt ook gewerkt met een promotie-/degradatieregeling. De groepswinnaars van de divisies B, C en D promoveren naar een hogere divisie. Wie als laatste eindigt in zijn groep, degradeert naar een lagere divisie.

In 2019 wordt de reguliere EK-kwalificatie gespeeld. Alle Europese landen worden verdeeld over tien kwalificatiegroepen, waarbij de nummers één en twee zich plaatsen voor het EK 2020.

Na die kwalificatiereeks wordt de balans opgemaakt. De landen die zich via de reguliere EK-kwalificatie hebben geplaatst, doen niet mee aan de play-offs van de Nations League. Die staan in maart 2020 op het programma.

Per Nations League-divisie spelen de vier best geklasseerde landen, die zich op dat moment nog niet gekwalificeerd hebben, om één startbewijs voor het EK.

Bij de Nederlandse delegatie voor de loting zal een bondscoach en technisch directeur ontbreken. Algemeen directeur Eric Gudde van de KNVB neemt de tijd voor de aanstelling van beide posities.

Bondscoach in februari

De voormalig directeur van Feyenoord vertelde half december tijdens de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist dat hij in februari op witte rook boven de Zeister bossen hoopt.

"In januari zijn we, denk ik, nog wel bezig met de analyses en worden vervolgens de eerste gesprekken gevoerd. Dus ik hoop in februari", aldus Gudde destijds. "Eerst een technisch directeur. Dan de bondscoach."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl