Daley Blind ANP

Nu het Nederlands elftal ontbreekt op het WK in Rusland volgend jaar, kan het vizier gericht worden op kwalificatie voor het volgende grote eindtoernooi in 2020. De EK-kwalificatiecyclus ziet er anders uit dan we gewend zijn.

Nations League

De UEFA introduceert een nieuwe landencompetitie: de Nations League, een nieuwe competitie die kan dienen als 'ontsnappingsroute' richting het EK van 2020. De wedstrijden van het EK worden door heel Europa gespeeld, met ook vier wedstrijden in Amsterdam.

Over een maand maakt de Europese voetbalbond een rangschikking bekend van alle 55 deelnemende Europese landen. Deze landen worden verdeeld over vier divisies (A, B, C en D).

De hoogstgeplaatste landen op de ranking vormen divisie A. De zwakste landen zitten in divisie D. Nederland komt na de overwinning op Zweden in divisie A. Elke divisie bestaat uit vier poules. Die spelen in september, oktober en november 2018 een minicompetitie met uit- en thuisduels. De winnaars van die poules promoveren naar een hogere divisie. Wie als laatste eindigt, degradeert naar een lagere divisie.

De resultaten van de Nations League hebben invloed bij de loting voor de EK-kwalificatie. Deze kwalificatiereeks begint pas in maart 2019 en niet direct na het WK, zoals gebruikelijk was. De nummers één en twee van de poules kwalificeren zich dan weer voor het EK. In totaal zijn dat twintig landen.

Niet alle tickets voor het EK zullen worden vergeven via de kwalificatie. De vier resterende tickets zijn te verdienen via de Nations League, waarbij elke divisie één ticket krijgt en er play-offs komen per divisie. Zo kan het zijn dat zelfs Andorra zich plaatst voor het EK via de play-offs van divisie D.

Zelfs wanneer Nederland laatste zou worden in de Nations League-poule, dan is er toch nog een kans dat Oranje naar het EK gaat. Tenminste, als er genoeg landen in de divisie zijn die zich direct geplaatst hebben via de kwalificatiereeks. In dat geval mag Nederland met drie andere landen spelen om één ticket.

De weg naar het eindtoernooi is lang en ingewikkeld, maar biedt meerdere kansen voor Oranje om zich na twee gemiste toernooien weer eens te kwalificeren.

Het Nederlands elftal voor aanvang van de wedstrijd tegen Wit-Rusland ANP

Huidige indeling Nations League op basis van ranglijst UEFA

Divisie A
Duitsland, Portugal, België, Spanje, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Italië, Polen, IJsland, Kroatië en Nederland
Divisie B
Oostenrijk, Wales, Rusland, Slowakije, Zweden, Oekraïne, Ierland, Bosnië-Herzegovina, Noord-Ierland, Denemarken, Tsjechië en Turkije
Divisie C
Hongarije, Roemenië, Schotland, Slovenië, Griekenland, Servië, Albanië, Noorwegen, Montenegro, Israël, Bulgarije, Finland, Cyprus, Estland en Litouwen
Divisie D  Azerbeidzjan, Macedonië, Wit-Rusland, Georgië, Armenië, Letland, Faeröer, Luxemburg, Kazachstan, Moldavië, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino en Gibraltar
Het schema van de Nations League UEFA

STER reclame