NOS VoetbalAangepast

Oranje verslaat Zweden, maar gaat niet naar WK

Het Nederlands elftal heeft zich zoals verwacht niet geplaatst voor de play-offs om de laatste vier Europese WK-tickets. Oranje won in Amsterdam met 2-0 van Zweden, maar het verschil had zeven of meer doelpunten moeten zijn.

WK kwalificatie: Nederland-Zweden

De Zweden trokken zich terug op eigen helft en keken toe hoe Nederland de bal rondspeelde. Dat leidde tot niets, tot verdediger Victor Lindelöf de bal tegen zijn eigen hand schoot: penalty voor Oranje.

De panenka van Arjen Robben mislukte volledig, maar de bal caramboleerde via doelman Robin Olsen wel het doel in: 1-0 na een kwartier spelen.

Robben zet Oranje vanaf de stip op voorsprong

Oranje werd sterker en gevaarlijker en Ryan Babel, Giorginio Wijnaldum en Vincent Janssen misten wat geluk bij kleine kansjes. Kenny Tete had na ruim een half uur de grootste kans, maar hij schoot van dichtbij ver over.

Robben snoeihard

Vlak voor rust nam aanvoerder Robben zijn ploeg opnieuw bij de hand: vanaf de rand van het strafschopgebied joeg hij een voorzet van Babel snoeihard in één keer langs Olsen: 2-0.

Robben maakt er 2-0 van met fraai afstandsschot

Met Bas Dost voor Janssen in de spits hervatte Oranje na rust de zoektocht naar goals, maar na een knappe volley van Wijnaldum op de vuisten van Olsen doofde het vuurtje langzaam uit.

Robben was niet meer zo dwingend aanwezig, acties lukten niet meer en een slippertje van Daley Blind leidde bijna tot een goal van Emil Forsberg, maar de Zweed schoot over.

Dat was het dan

Het spel van Oranje werd steeds trager en moeizamer, terwijl Zweden weigerde de eigen helft te verlaten. Dost schoot nog een keer naast en kopte een keer over, maar dat was het wel.

Eén goede helft was te weinig voor de gedroomde 7-0. Na het EK van 2016 ontbreekt het Nederlands elftal ook op het WK van 2018.

Eindstand groep A

1. Frankrijk 10-23 (18-6) 18- 6
2. Zweden 10-19 (26-9) 26- 9
3. Nederland 10-19 (21-12) 21-12
4. Bulgarije 10-13 (14-19) 14-19
5. Luxemburg 10- 6 (8-26) 8-26
6. Wit-Rusland 10- 5 (6-21) 6-21

Na afloop van het duel maakte Arjen Robben bekend dat hij stopt bij Oranje. Na 96 interlands vindt de Groninger het een mooi moment om af te zwaaien.

"De man van glas heeft het 't langst volgehouden", doelde Robben op de 'grote vier': Wesley Sneijder, Robin van Persie en Rafael van der Vaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl