Arjen Robben neemt afscheid na afloop van het duel met Zweden
NOS VoetbalAangepast

Robben stopt: de man van glas heeft het lang volgehouden

Arjen Robben zet een punt achter zijn loopbaan als international. De 33-jarige aanvoerder van Oranje maakte dat bekend na afloop van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden waarin hij twee keer scoorde.

"Het was bijzonder, het was moeilijk, want je speelt toch ergens om. Je weet dat het je laatste kan zijn en ik wilde zo graag nog een keer laten zien wat ik kan. Maar ik denk dat ik wel een goede wedstrijd heb gespeeld. Ik heb heerlijk gedribbeld en gedaan. Ik heb genoten."

Robben: de man van glas heeft het best lang volgehouden

"De man van glas heeft het best lang volgehouden'', zei Robben lachend, refererend aan de bijnaam die hij kreeg vanwege zijn blessuregevoeligheid.

"Ik heb hier lang over nagedacht. Een hele tijd terug heb ik al overwogen te stoppen, maar toen ben ik toch doorgegaan. Ik ben nu 33 jaar, ik speel bij een topclub in Europa, dan moet je keuzes maken. Ik ga me nu vol concentreren op mijn club. Dit is een goed moment om het stokje over te geven.''

De carrière van Robben bij Oranje

Robben maakte op 30 april 2003 zijn debuut in het Nederlands elftal onder bondscoach Dick Advocaat in een oefeninterland tegen Portugal. Robben, destijds 19 jaar, kwam een klein kwartier voor het einde in het veld voor Marc Overmars. De Groninger kwam in totaal tot 96 interlands, waarin hij 37 keer scoorde, evenveel als Dennis Bergkamp.

Prijzen met Oranje won Robben niet, maar hij was er in 2010 wel heel dichtbij. In de WK-finale tegen Spanje ging hij na een uur spelen alleen op Iker Casillas af, maar de bal ging via de teen van de doelman naast, waarna de wereldtitel alsnog naar Spanje ging. Vier jaar later werd Robben met het Nederlands elftal derde op het WK in Brazilië.

'WK's 2010 en 2014 mooiste herinneringen'

De vleugelspits deed mee aan drie EK's (2004, 2008 en 2012) en drie WK's (2006, 2010 en 2014). "Ik ben trots en vereerd dat ik zes eindtoernooien heb mogen spelen", zei Robben.

"Die WK's in 2010 en 2014 zijn mijn mooiste herinneringen. We waren een hechte groep, een hecht team. Daar heb ik echt van genoten'', zei Robben. "Veertien jaar in Oranje is een lange tijd, het was mooi.''

Emoties voor en na de wedstrijd

Dat het WK-kwalificatieduel met Zweden zou uitlopen op de afscheidswedstrijd van Robben was al duidelijk tijdens het Wilhelmus, waarbij aanvoerder Robben een traan moest laten. Na afloop volgde een emotionele afscheidsronde door de Amsterdam Arena.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl