Het was vooraf al een onmogelijke opgave, maar toch hadden Bas Dost en Virgil van Dijk nog een sprankje hoop op een goede afloop tegen Zweden. "Als we 3-0 hadden gemaakt voor rust, dan ga je er toch nog in geloven."

Dost: zoveel dingen niet goed gegaan

Die 3-0 kwam er niet, Oranje won met 2-0 van Zweden, maar plaatste zich niet voor de play-offs van het WK voetbal 2018. "We hebben er alles aan gedaan om te scoren", zei invaller Dost na afloop. "Maar 7-0 was te veel van het goede. Het mocht helaas niet zo zijn."

"Toch speelden wij goed", vertelde Van Dijk. "Wij domineerden en Zweden leunde achterover. Wij deden het echt goed, dit was de bedoeling. Helaas is goed voetbal niet genoeg, het ging om de goals."

Dost benadrukte dat het al de hele kwalificatiereeks niet goed liep. "Er is heel veel niet goed gegaan", aldus de aanvaller. "Natuurlijk is het onze eigen schuld, maar ik schaam me wel lichtelijk voor deze uitschakeling. Dit is echt zonde."

Van Dijk: heel veel geleerd van Robben

Na afloop van het duel nam aanvoerder Arjen Robben afscheid als international. "Een fantastische speler", aldus Van Dijk. "Jammer dat hij stopt. Hij is de perfecte prof, ik heb heel veel geleerd van hem. De kwaliteiten die hij heeft, zijn niet normaal."

Dost: "Arjen is echt een geweldige speler. Pure klasse, maar ik denk niet dat hij op deze manier wilde afsluiten. Robben is een speler van de buitencategorie. Ik ben ontzettend blij dat ik met hem heb mogen spelen."

STER reclame