ploegenachtervolging 2014
NOS SchaatsenAangepast

'Alle concurrenten voor medailles in één klap weg'

"Alle medaillekandidaten zijn er in één keer uit", reageert schaatsanalist Erben Wennemars verbaasd op het nieuws van de uitsluiting van Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov van de Olympische Spelen.

Met de wereldrecordhouders op de 1.500 meter en 500 meter, doen de belangrijkste concurrenten van de Nederlandse schaatsers volgende maand niet mee in Pyeongchang.

Wennemars: knoeperhard oordeel van het IOC

Wennemars concludeert dat het IOC niet over één nacht ijs is gegaan. "Ik ben voor een schone sport. Er hebben honderden advocaten naar gekeken, er is heel lang over gesproken. Als dit het oordeel is, en dit is een knoeperhard oordeel, dan is er echt wel iets vreselijk mis gegaan daar. En dan moeten we blij zijn dat ze er niet bij zijn."

Geen halve maatregelen

Net als Wennemars, stelt ook analist Mark Tuitert dat het spijtig is dat de spanning er voor een deel uit is. Hij had graag gezien dat Joeskov op de 1.500 meter de strijd was aangegaan met Nederlandse kanshebbers als Kjeld Nuis en Koen Verweij.

Of deze uitsluiting betekent dat Nederland nu zes keer goud pakt bij de mannen, is de vraag. De kans is aanwezig, ziet ook commentator Martin Hersman. "Op de 500 en 1.500 meter is de kans op goud groter geworden."

Maar Hersman rekent zich nog niet rijk. "Er zijn nog genoeg buitenlanders hoor. Je hebt op de 500 bijvoorbeeld de Noor Lorentzen en de Canadees Boisvert-Lacroix." Op de schaatsmijl zijn er Joey Mantia (VS), Sverre Lunde Pedersen (Noorwegen) en Vincent De Haitre (Canada). "Dat blijft een moeilijke afstand."

Goed signaal

Hersman vindt het besluit van het IOC een goed signaal. "Ik was verrast, want ik had een meer politiek besluit verwacht. Maar dit is goed, want het laat zien dat alles uitkomt. Denk je als junior aan doping? Niet doen. Sowieso moet je als sporter geen tweede kans krijgen vind ik. Een sportleven duurt al zo kort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl