NOS SchaatsenAangepast

Schaatsbond Rusland woedend na uitsluiting Joeskov en co

Godfroid: Russische schaatsbond is woedend

In Rusland is met verbijstering gereageerd op de uitsluiting van topsporters als Victor An en Denis Joeskov van de Olympische Spelen in Pyeongchang. "Wij zijn diep bedroefd", stelt een woordvoerder van het Kremlin.

"We zijn verbijsterd door het nieuws dat schone sporters worden geweerd van de Spelen. We zullen het IOC om een uitleg vragen. We hopen dat er een oplossing komt."

In tegenstelling tot schaatser Joeskov, is zesvoudig olympisch kampioen An nog nooit genoemd in een dopingzaak. De shorttracker wordt in Rusland gezien als een schone atleet.

Ook Sergej Oestjoegov mag niet naar Pyeongchang

De voorzitter van de parlementscommissie voor Sport, Michail Degtjarev, reageert verontwaardigd. Hij denkt nu aan terugtrekken van alle Russische sporters, ook al komen ze uit onder de neutrale vlag van de 'Olympic Athletes from Russia'. "Als er geen overtuigende uitleg komt van het IOC, moeten de OAR-atleten misschien overwegen ook niet te gaan."

Ook de voorzitter van het Russisch Olympisch Comité, Stanislav Podzdnjiakov, is met stomheid geslagen. Hij ontdekte het nieuws maandag, toen hij de door het IOC opgestelde lijst met 389 'schone' sporters doornam.

'Absurde beslissing'

Naast An ontbreken ook de namen van langlaufer Sergej Oestjoegov en biatleet Anton Sjipoelin. "Zij zijn nog nooit betrokken geweest bij een dopingzaak. Bovendien bewijzen de vele dopingtests die zij hebben ondergaan dat ze schone sporters zijn."

Ook kunstschaatsers Ksenia Stolbokova en Ivan Boekin mogen niet. "Een absurde beslissing zonder grondslag," vindt de Kunstschaatsfederatie. Het zou in strijd zijn met fundamentele normen in het Olympisch Handvest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl