De Nederlandse Leeuw presenteert uitkomsten debat, voorzitter stapt op
Stichting De Nederlandse Leeuw (DNL) heeft een 'top 10 met oplossingen voor de Multiculturele Samenleving' gepresenteerd. Die zijn verzameld na de brainstormsessie van vrijdag waar 2000 mensen aan meededen.
DNL hield de sessie om "de progressief-liberale denkcultuur te doorbreken". Volgens oprichter en voorzitter van DNL, Rutger van den Noort, omdat "we een politiek incorrect debat moeten kunnen houden" om zo tot nieuwe ideeën te komen. "We kunnen de problemen rondom immigratie veel beter bij de horens vatten", zei hij.
Aan de sessie in Rijswijk deden verschillende bekende sprekers mee. Zoals trendwatcher Adjiedj Bakas, oud-politicus Rita Verdonk, hoogleraar Afshin Ellian, de Canadese cultuurcriticus Jordan Peterson en Jenny Douwes, die een oproep deed om anti-Zwarte Piet-demonstranten bij Dokkum te weren. Achteraf schreven verschillende media, waaronder De Telegraaf, dat het aanbod van sprekers volgens sommigen 'te rechts' was.
Top 10
De vandaag gepresenteerde 'top 10 met oplossingen' gaat vooral over het beperken van immigratie en het aanpakken van de radicale islam. In een eindrapport over de sessie zullen uiteindelijk 24 oplossingen gepresenteerd worden, daarin staat ook een verdere toelichting, zo valt te lezen in een Twitter-bericht van de stichting. Het is niet bekend wanneer dat eindrapport verschijnt.
Verschillende oplossingen uit de top 10 roepen vragen op over de haalbaarheid. Zo lijkt oplossing nummer 3 - "Het gezag van de politie wordt hersteld door meer bevoegdheden voor cultuurgericht optreden, in combinatie met de zachte hand van buurtmoeders" - in conflict met artikel 1 van de Nederlandse grondwet, dat gaat over discriminatie.
Vertrek voorzitter
Opvallend genoeg valt de presentatie van de lijst met oplossingen samen met het vertrek van de oprichter en voorzitter van DNL. "Het is een abrupt (en ook pijnlijk) besluit", schrijft Rutger van den Noort vandaag in een blogbericht.
Van den Noort verwijst in het bericht niet naar de top 10, maar schrijft dat hij meer tijd wil gaan besteden aan zijn gezin, want dat zou te lijden hebben onder zijn veelvuldige publieke optredens. "Ik begon me een slaaf te voelen. Een slaaf van Twitter, van mijn telefoon en van de publieke opinie."
Op vragen over het vertrek of de top 10 met oplossingen verwijst een mede-bestuurslid nog steeds door naar Van den Noort. "Het vertrek van zo'n inspirerende voorzitter komt altijd ongelegen", laat hij in een sms weten.
Van den Noort heeft zijn Twitter-account opgeheven en wilde ook na herhaalde verzoeken geen commentaar geven. Via Twitter laat de stichting later zondagavond weten dat Van den Noort tot april betrokken blijft bij de Nederlandse Leeuw.