NOS NieuwsAangepast

Uitverkochte zaal bij 'politiek incorrecte' brainstorm over immigratie

In Rijswijk zijn 2000 mensen bij elkaar voor een brainstormsessie over de multiculturele samenleving. Het is de eerste debatavond georganiseerd door De Nederlandse Leeuw. Een stichting die "de progressief-liberale denkcultuur wil doorbreken".

Rutger van den Noort is de oprichting van DNL. Hij vindt dat "we een politiek incorrect debat moeten kunnen houden" om tot nieuwe ideeën te komen. "We kunnen de problemen rondom immigratie veel beter bij de horens vatten."

Evenementhal De Broodfabriek is uitverkocht. Sprekers zijn onder andere trendwatcher Adjiedj Bakas, oud-politicus Rita Verdonk, hoogleraar Afshin Ellian en de Canadese cultuurcriticus Jordan Peterson. Hoofdspreker Peterson wordt gezien als een held van alt-right, maar hij heeft naar eigen zeggen kritiek op deze beweging. "Ik ben al heel mijn leven gekant tegen extreem-rechts", zegt hij in een interview met de Volkskrant.

'Goed voor de discussie'

Volgens de presentatoren van het evenement zijn er deelnemers van 13 jaar tot 86 jaar oud. Een van hen is student Daan (20). Hij zegt zijn volledige naam liever niet. "Voordat mensen in de buurt rare dingen gaan denken. Het staat toch bekend als een alt-right-evenement."

Daan vindt Peterson een interessant persoon. Hij kijkt graag naar zijn video's op YouTube. "Peterson heeft het veel over jongeren. Hij geeft ze levensadvies: zorg dat je je leven op rijtje hebt." Ook Jolanda Loijenga (55) wil de Canadees graag zien spreken. "Ik denk dat hij iets heel interessants te vertellen heeft, wat goed is voor de discussie in Nederland. Een andere kijk op wat er speelt."

Op Twitter is de debatavond trending topic. Dat komt deels door de discussie over wat sprekers vertellen, maar ook doordat er volop kattenfilmpjes worden gedeeld. Volgens de een gebeurt dat om de discussie te ontregelen, volgens de ander als grapje over de naam van de organiserende stichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl