Juli 2016: de ceremonie op het vliegveld van Gao in Mali voor de twee omgekomen militairen Hoving en Roggeveld ANP

Op alle fronten is het beleid van defensie onvoldoende gericht op veiligheid. Daardoor is een "veilige taakuitvoering" niet gewaarborgd.

Dat is de conclusie van de commissie-Van der Veer, die het ongeval met een mortiergranaat in Mali onderzocht. Twee militairen kwamen daarbij om het leven, een derde militair raakte ernstig gewond.

Geen rocket science

"Verbetering van de veiligheid is geen rocket science", zegt de commissie. Het moet echt snel beter kunnen, luidt de conclusie.

De commissie, onder leiding van oud-Shell-topman Van der Veer, werd ingesteld door voormalig minister Hennis, vlak voor haar aftreden. Zij stelde het onderzoek in na het zeer kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Elke vergadering

De commissie adviseert de hoogste leiding van defensie om het dagelijks en bij elke vergadering eerst te hebben over veiligheid, voor al het andere wordt besproken. Ook zou er een veiligheidsdirectie moeten komen.

Daarnaast moet het veiligheidsbeleid een vast onderdeel worden van alle werkzaamheden, met regelmatig controles of verbeteringen wel echt in de praktijk zijn doorgevoerd.

Minister Bijleveld zegt dat zij de conclusies allemaal overneemt en de aanbevelingen gaat uitvoeren. De aanstelling van een onafhankelijk toezichthouder op de veiligheid is al in gang gezet, zegt de minister.

'Werk aan de winkel' bij Defensie

Harde conclusie

"Defensie moet onder ogen zien dat het veiligheidsmanagement bij Defensie op organisatieniveau is tekortgeschoten en dat het mortierongeval in Mali daarmee samenhangt", schrijft Bijleveld in een brief aan de Tweede Kamer. "Dat is een harde en duidelijke conclusie."

De commissie heeft geen uitspraak gedaan over aansprakelijkheid van Defensie. Het OM moet over het strafrechtelijke deel oordelen, zegt de minister. Het ministerie houdt contact met de nabestaanden over andere claims.

Tweede Kamerleden vinden dat defensie duidelijk heeft gefaald. De meesten van hen onderschrijven de aanbevelingen van de commissie. Ze willen in een Kamerdebat van minister Bijleveld horen hoe zij die in praktijk gaat brengen.

STER reclame