Strand ten zuidwesten van Tokio
NOS Nieuws

Britten verwachten iets minder alarmerende opwarming

Britse onderzoekers hebben met nieuwe berekeningen een nauwkeuriger beeld kunnen schetsen van de verwachte opwarming van de aarde. De studie van hoogleraar Peter Cox van de Universiteit van Exeter staat in het vakblad Nature, meldt de Volkskrant.

Cox ging na hoe de wereldtemperatuur reageert op het broeikasgas CO2. Het VN-klimaatpanel IPCC gaat al jaren uit van een opwarming tussen de 1,5 en 4,5 graad bij een verdubbeling van de uitstoot van CO2.

Cox komt uit op een marge van 2,2 tot 3,4 graad. Zijn team bestudeerde welke klimaatmodellen de temperatuurschommelingen het best nabootsen. Dat bleken allemaal modellen met een gematigde temperatuurstijging.

Vulkaanuitbarstingen

De bevindingen van de Britse wetenschappers veranderen niets aan de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Er is geen reden om aan te nemen dat het met de opwarming van de aarde wel meevalt. Het gevolg is wel dat het somberste klimaatscenario, met een opwarming van 4,5 graad, waarschijnlijk niet opgaat.

Veel wetenschappers reageren positief op de Britse studie. Maar in de Volkskrant is klimaatonderzoeker Rein Haarsma van het KNMI terughoudend. Hij wijst erop dat de onderzoekers niets zeggen over grote vulkaanuitbarstingen, die de berekeningen in de war kunnen schoppen. Mogelijk komen vervolgstudies op andere getallen uit, zegt Haarsma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl