NS: iedereen vanavond weer thuis; morgen redelijk normale ochtendspits
De Nederlandse Spoorwegen gaan ervan uit dat vanavond alle gestrande reizigers weer thuiskomen. Voor morgen verwacht het spoorbedrijf een redelijk normale ochtendspits. Wel zullen reizigers soms moeten omrijden en zal het treinverkeer op sommige trajecten later op gang komen.
Op Utrecht CS is de drukte in de loop van de avond grotendeels opgelost, vooral doordat veel mensen eigen vervoer regelden, maar ook doordat het treinverkeer weer mondjesmaat op gang kwam.
Omstreeks 18.00 uur vertrok in Utrecht de eerste trein en daarna reden er geleidelijk steeds meer treinen. Inmiddels kunnen op een groot aantal trajecten treinen rijden. NS zet bussen in voor mensen die niet met de trein weg kunnen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Leiden, waar de bovenleiding nog niet is hersteld.
Somberder
Aan het begin van de avond zag het er veel somberder uit. In het hele land stonden gestrande reizigers op de stations. NS verwachtte dat er in de loop van de avond hooguit enkele treinen zouden rijden omdat de bovenleiding op tientallen plekken beschadigd was geraakt, soms over een lengte van kilometers.
ProRail is hard bezig de schade te herstellen en gaat daar ook vannacht meer door.
NS zette vanochtend alle treinen stil vanwege de storm. Die was na een paar uur voorbij, maar er was veel schade aan het spoor, bovenleidingen en stations.
ProRail heeft op 150 plaatsen problemen gehad, zoals bomen op het spoor. Op dertig plaatsen zijn bovenleidingen beschadigd. ProRail heeft daarvan inmiddels een groot deel hersteld.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat bracht vanavond een bezoek aan ProRail, om een beeld te krijgen van de situatie.
#Stormpoolen
Veel mensen die niet weg konden met de trein, wisten een lift te regelen via sociale media. Onder de hashtag 'Stormpoolen' bieden mensen gestrande reizigers een rit aan naar huis.
Regiovervoerders in het noordoosten en in Limburg hoefden vandaag geen drastische maatregelen te nemen, omdat het daar niet zo hard heeft gewaaid als in de rest van het land. Arriva legde verschillende verbindingen stil, maar kon al in de middag de dienstregeling hervatten.
Geen extreme avondspits
Op de weg waren de problemen sneller voorbij dan verwacht, waardoor de avondspits redelijk normaal was, met op het hoogtepunt zo'n 500 kilometer file.
In het westen van het land gingen veel snelwegen in de loop van de middag weer open. Elders waren tijdens de avondspits nog niet alle gekantelde vrachtwagens weggehaald. Hierdoor stond bijvoorbeeld om 18.00 uur op de A28 tussen Amersfoort en Zwolle 20 kilometer file.
In totaal werden 66 gekantelde vrachtwagens geteld. Minister Van Nieuwenhuizen wil weten waarom chauffeurs de weg opgaan, terwijl gewaarschuwd is dat niet te doen.
Het vliegverkeer van en naar Schiphol heeft rond het middaguur een uur helemaal stilgelegen. Door de storm konden vliegtuigen niet landen en vertrekken. Zo'n 320 vluchten werden geannuleerd.
Reizigers konden het grootste deel van de middag geen gebruikmaken van de entree van de vertrekhallen 1 en 2. Op diverse plekken van de terminal waren dakplaten losgewaaid. De H-pier was uit voorzorg gesloten, en ging om 18.00 uur weer open.
Schiphol verwacht morgen een normale dag, al kan het wat drukker zijn doordat mensen die vandaag niet konden vliegen, morgen alsnog arriveren of vertrekken.
Bussen en trams
In Den Haag is het bus- en tramverkeer weer opgestart door vervoerder HTM, nadat het een aantal uren had stilgelegen.
Ook in Amsterdam reden lange tijd geen trams. In de stad lagen te veel bomen op de weg en op verschillende plekken zijn bovenleidingen kapot getrokken.