Het EYE Filmmuseum in Amsterdam ANP

Acteurs, cameramensen, productiemedewerkers, programmamakers, roadies, presentatoren en anderen die werken in de film- en televisiesector en de podiumkunsten krijgen een centraal meldpunt voor ongewenste omgangsvormen.

De initiatiefnemers, onder wie de schouwburgdirecteuren en het Filmmuseum in Amsterdam, erkennen dat de sector een probleem heeft met seksueel ongewenst gedrag, discriminatie en integriteitsschendingen en met een goede afhandeling van klachten daarover.

Vertrouwenspersonen

Het is de bedoeling dat er dit voorjaar een centraal punt komt waar iedereen met klachten terechtkan. Er worden twee vertrouwenspersonen benoemd, een man en een vrouw. Klagen kan als mensen dat willen ook anoniem.

De stroom aan beschuldigingen, onthullingen en bekentenissen over seksueel ongewenst gedrag van de afgelopen maanden heeft geleid tot het initiatief voor een centraal meldpunt.

De Kunstenbond deed vorig jaar een inventarisatie onder zijn leden en daaruit bleek dat meer dan de helft van de mensen die last hadden (gehad) van seksuele intimidatie niet wist waar ze met hun klachten naar toe moesten.

STER reclame