Sportforum
NOS VoetbalAangepast

'PSV heeft nog een type Van Aanholt of Riedewald nodig'

De eredivisie ontwaakt uit zijn winterslaap. Dinsdagavond al wordt de competitie officieel hervat met het inhaalduel tussen Sparta en Vitesse. Toch gaat, nu al, de meeste aandacht uit naar zondag, als de twee voornaamste titelkandidaten in actie komen.

Lukt het koploper PSV (Heracles-uit) om concurrent Ajax (Feyenoord-thuis) op afstand te houden? Kort voor de feestdagen slonk het gat van 10 naar 5 punten. In het Sportforum bespreken twee clubwatchers de ontwikkelingen in Eindhoven en Amsterdam.

In het kielzog van PSV en Ajax reisden Rik Elfrink (Eindhovens Dagblad) en Freek Jansen (Voetbal International) afgelopen week mee naar de trainingskampen in respectievelijk de Verenigde Staten en Portugal.

Jansen merkte op de trainingen van Ajax direct een verschil tussen de aanpak van de kersverse trainer Erik ten Hag en diens voorganger Marcel Keizer. "Het gaat om simpele dingen, de oefenvormen bijvoorbeeld. Dan zie je spelers ook echt verrast opkijken. Heel interessant om te zien."

"Ten Hag is echt iemand die direct zijn ideeën wil overbrengen", gaat de Ajax-volger verder. "Maar hij zegt tegelijkertijd: ik moet uitkijken dat ik ze niet volprop."

'Je merkt met Erik ten Hag direct verschil bij Ajax'

Het trainingskamp van PSV in Florida was volgens Elfrink "lachen" en "ontspannen". De nederlaag in de topper tegen Ajax (3-0), twee maanden geleden, is mede dankzij twee competitieoverwinningen en een zege in de beker allang weggespoeld.

Elfrink merkt een verschil met een half jaar geleden. "In de zomer zag ik veel strakke koppen in Eindhoven. Er werd niet gelachen en het leek wel of er geen chemie was. Zo'n groep moest zich ook helemaal opnieuw vormen na al die transfers. Dat lijkt nu aardig gelukt."

Linksback

Wie presteerde deze twee weken het beste op de transfermarkt? Beide clubs deden zaken in Argentinië. Ajax kocht linksback Nicolas Tagliafico, terwijl PSV aanvaller Maximiliano Romero verwelkomde.

"Op basis van hoe ze nu staan, is PSV nog steeds favoriet voor de titel", zegt Elfrink. Al is een nieuwe linksback volgens hem nog steeds zeer welkom. "PSV heeft een kwaliteitsversterking nodig. Een type als Patrick van Aanholt of Jaïro Riedewald (beiden Crystal Palace, red.)."

'Bij Kiki Bertens is het altijd tien tegen één'

Ver weg van de Nederlandse competitie, is ook het tennisseizoen weer in volle gang. In Melbourne wordt gestreden om de titel bij de Australian Open. Met hangen en wurgen en na enkele scheldkanonnades plaatste Kiki Bertens zich daar voor de tweede ronde. Die overwinning kan de Wateringse na een 'rollercoasterjaar' en een mentale terugval goed gebruiken.

"Heel fijn dat ze aan het begin van het jaar dit soort overwinningen boekt", vertelt Tjerk Bogtstra. "Het is een soort opluchting dat ze door die eerste ronde is gekomen." Winnen is volgens de tenniscoach dé manier voor Bertens om weer de 'oude' te worden.

"Bij haar hoef je het niet te hebben over forehands en backhands, maar over het gevoel. Hoe zwaar komt een bal binnen die ze mist? En hoe licht komt het binnen als ze een geweldige bal slaat? Het is bij Bertens altijd tien tegen één."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl