Bertens na 'rollercoasterjaar': zo'n lijdensweg moet je niet meer willen

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bertens worstelde in 2017 met zichzelf en geeft seizoen een vijf

Een plek bij de 32 beste speelsters ter wereld, twee titels in het enkelspel én een plek op het eindejaarstoernooi WTA Finals vanwege haar goede prestaties in het dubbelspel. En toch geeft Kiki Bertens, die in 2017 worstelde met haar emoties, haar seizoen maar nét een voldoende.

"We kennen allemaal die nachtmerrie waarin iemand achter je aanzit en je zelf niet weg kunt komen of schreeuwen. Dat is wat Kiki heeft op een tennisbaan. Dat gun je niemand."

Was getekend Raemon Sluiter, begin juni op Roland Garros. Bertens, in 2016 nog goed voor een halve finale in Parijs, had net in de tweede ronde verloren van de relatief onbekende Amerikaanse Catherine Bellis. Bertens was zichzelf niet, oogde paniekerig en leek blij dat ze de baan kon verlaten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Sluiter luidt noodklok en legt ziel Bertens bloot

Sluiter legde een probleem van Bertens bloot en in de tweede seizoenshelft werd de mentale gesteldheid van Bertens meer en meer een onderwerp van gesprek. "Ik had ook kunnen zeggen dat ze vermoeid was en het 'tankie' leeg was", aldus Sluiter.

"Het zit niet in mijn natuur om dingen te verbloemen. Maar ik wilde hier de nadruk op leggen om te kijken of het iets teweeg zou brengen. Dat is fout geweest."

1/3Kiki Bertens wordt geknuffeld door haar coach Raemon Sluiter NOS
2/3Kiki Bertens in training NOS
3/3Raemon Sluiter en Kiki Bertens NOS

Samenwerking

Later in het seizoen bleven heel aansprekende resultaten uit en de twee twijfelden openlijk over de voortzetting van de samenwerking. "Het was wel een moeilijk jaar. We zijn allebei op vakantie gegaan, hebben rust gepakt en nagedacht over wat we willen en of we nog samen door willen", aldus Bertens, die Sluiter aansprak op zijn loslippigheid.

Op Bali kwamen ze tot de conclusie dat de chemie niet is uitgewerkt. Bertens: "Aan het eind van het jaar was ik kapot en dan zie je het allemaal niet meer zo zitten. Maar vrij snel ben ik tot deze conclusie gekomen. En Raemon gelukkig ook."

Resultaten grandslams

ToernooiEindstationTegenstander
Australian Open1e rondeVarvara Leptsjenko (5-7, 6-7 (5))
Roland Garros2e rondeCatherina Bellis (3-6, 6-7 (5))
Wimbledon1e rondeSorana Cirstea (6-7 (4), 5-7)
US Open1e rondeMaria Sakkari (3-6, 4-6)

Op de grandslamtoernooien stelde Bertens teleur en ze won, ondanks vrij gunstige lotingen, maar één partij. Desondanks eindigde ze het jaar als nummer 31 en sloeg ze 1.057.209 dollar aan prijzengeld bij elkaar.

"Je staat topdertig en je verdient veel centjes, Hoe kun je je dan zo voelen? Dat betekent dat de centjes, de resultaten en een beetje meer aandacht hier en daar haar niks oplevert. Meer druk is het enige. Je moet dan kijken of je je geluk uit andere dingen kunt halen", aldus Sluiter.

Dat betekent dat de centjes, de resultaten en een beetje meer aandacht hier en daar haar niks oplevert.

Raemon Sluiter

Bertens: "Ik heb het er meerdere keren met Raemon over gehad. Als je zo blijft denken, wat doe je jezelf dan aan om door te gaan? Dan is het een lijdensweg en dat moet je niet willen."

Australische tour

Bertens is inmiddels alweer enkele weken in training en reist eerdaags af naar Australië. Op 31 december luidt ze in Brisbane het nieuwe seizoen in. Daarna reist ze af naar Sydney en half januari wacht de Australian Open.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Je staat in de topdertig en verdient veel centjes'

STER Reclame